Aandachtspunten voor het familiebedrijf

Familie en bedrijf zijn vaak sterk met elkaar verweven. Zoals we al eerder schreven in onze blogs vormen de onderneming, eigendom en familie de kern van het familiebedrijf. 

De onderneming op zich is een belangrijk onderdeel. Het is juist voor familiebedrijven goed om te kijken welke aandachtspunten er op juridisch en fiscaal vlak zijn. Dit zorgt er mede voor dat de continuïteit gewaarborgd blijft van het familiebedrijf. Daarom in deze blog een aantal aandachtspunten. 

Het familiebedrijf is vaak gestructureerd in één of meerdere bv’s. Hierbij kan de vraag worden gesteld of de bestaande structuur de meest optimale structuur is. Denk bijvoorbeeld aan de management- en holdingproblematiek. Vaak zijn er onderling ook leningen verstrekt. In familieverhoudingen is het weleens de vraag of deze leningen zakelijk zijn. Een goede leningsovereenkomst kan fiscale problemen voorkomen. 

Over het algemeen werken meerdere mensen van de familie in het familiebedrijf. Wanneer familieleden overwegende zeggenschap hebben in het bedrijf, dan heeft dat gevolgen voor de vaststelling van het gebruikelijk loon en de verzekeringsplicht. Het is goed om dit duidelijk in beeld te hebben en de juiste maatregelen te nemen. 

Daarnaast is het zo dat de familieleden hun eigen vermogen opbouwen in hun personal holding en in privé. Daarbij moet er goed gekeken worden hoe de vermogensstructurering plaatsvindt. Denk bijvoorbeeld aan de eigen woning die gefinancierd word vanuit de bv. 

Andere aandachtspunten zijn het testament en de huwelijkse voorwaarden. In de praktijk komen wij nog vaak gedateerde huwelijkse voorwaarden en testamenten tegen. Terwijl juist bij bedrijfsopvolging binnen de familie aandacht gegeven dient te worden aan deze documenten. Een groot deel van de (fiscale) zorgen kan worden weggenomen door een actueel testament en/of huwelijkse voorwaarden op te laten maken. Wij helpen u daar graag bij! 

Pensioenopbouw is niet altijd vanzelfsprekend bij de familieleden in het bedrijf. Vaak wordt gedacht dat het familiebedrijf hun pensioen is, maar daarbij moet ook goed gekeken worden hoe en op welke wijze uiteindelijk in het inkomen kan worden voorzien op pensioenleeftijd. Benieuwd naar hoe het er voor u uitziet? Neem voor meer informatie contact op met één van onze adviseurs.

Jan Matthijs Evertsen

Belastingadviseur

janmatthijs@vlkadviseurs.nl

Neem direct contact op
Aandachtspunten voor het familiebedrijf
Donderdag 06 februari 2020

Blog

Familie en bedrijf zijn vaak sterk met elkaar verweven. Zoals we al eerder schreven in onze blogs vormen de onderneming, eigendom en familie de kern van het...

Lees verder
Delegeren
Donderdag 19 september 2019

Blog

Als ondernemer ben je deze term vast wel eens vaker tegen gekomen: delegeren. Maar wat houdt dat nu precies in en, belangrijker nog, hoe doe je dat? ...

Lees verder
Lentekriebels
Donderdag 18 april 2019

Blog

De afgelopen dagen begint de lente weer te kriebelen. De temperatuur stijgt, de zon voel je weer branden en het blijft langer licht. De meeste mensen krijgen...

Lees verder