Heeft u te veel belasting betaald?

Heeft u te veel belasting betaald?

19 april 2022

Mogelijk heeft u te veel belasting betaald over uw bank- en spaartegoeden (box 3)?

De Hoge Raad heeft op 24 december 2021 namelijk geoordeeld dat de box 3-heffing in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Volgens de uitspraak mag alleen het werkelijk rendement op het vermogen worden belast.

Wat kan deze uitspraak van de Hoge Raad voor u betekenen?

Wat is box 3?

In box 3 betaalt u belasting over uw vermogen als dit hoger is dan de heffingsvrije grens van € 50.000 (2021). Tot uw vermogen rekent de Belastingdienst onder andere de waarde van uw spaargeld en beleggingen. Heeft u schulden, dan mag u deze schulden voor de belasting in box 3 van uw vermogen aftrekken.

Het rendement dat u met uw vermogen behaalt, beschouwt de Belastingdienst als inkomen. Daarom moet u hierover belasting betalen in box 3. De Belastingdienst gaat niet uit van het werkelijk rendement, maar van een vooraf vastgesteld percentage.

Wat betekent de uitspraak van de Hoge Raad voor u?

De uitspraak van de Hoge Raad geldt vanaf 2017. Heeft u vanaf 2017 belasting betaald over uw vermogen? Dan heeft u misschien recht op compensatie. Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe dat precies zal gebeuren. Het gaat om veel mensen en veel geld, daarom wil het kabinet hier zorgvuldig naar kijken. Ze komen vóór 1 juni 2022 met een besluit.

Aangifte inkomstenbelasting 2021

Heeft u al de aangifte inkomstenbelasting 2021 ingediend? Dan houdt de Belastingdienst bij het opleggen van de definitieve aanslag rekening met de uitspraak van de Hoge Raad.

Heeft u de aangifte nog niet ingediend? Dan adviseert de Belastingdienst de aangifte te doen zoals gebruikelijk, dus ook met het box 3 vermogen.

De Belastingdienst legt als gevolg van deze uitspraak de aanslag inkomstenbelasting over 2021 later op als u box 3 vermogen heeft. Verwacht u een teruggave in 2021 en heeft u box 3 vermogen? U kunt dan, voordat u de aangifte 2021, indient een voorlopige teruggave aanvragen.

Voorlopige aanslag 2022

Mogelijk heeft u begin dit jaar een voorlopige aanslag 2022 ontvangen. In deze voorlopige aanslag is nog geen rekening gehouden met de uitspraak van Hoge Raad. Hierdoor kan het zijn dat u teveel moet betalen.

Voor die gevallen biedt de Belastingdienst een tijdelijke invorderingspauzemaatregel aan. Dit houdt in dat als u stopt met betalen van de voorlopige aanslag, u geen betalingsherinneringen en aanmaningen zult ontvangen.

Heeft u een vraag over uw eigen situatie?

Specifieke gevallen kunnen we altijd bespreken. Neem daarvoor gerust contact op met Radjes

Bekijk hier de laatste update over de compensatie box 3-regeling, planning en uitbetaling

 

 

Belastingaangiften Fiscale zaken

Geschreven door Radjes op 19 april 2022.

Heb je naar aanleiding van dit artikel toch nog vragen?

radjes@vlkadviseurs.nl
(M) 06 - 33 75 30 32

Gerelateerde blogs

19 april 2022

Heeft u te veel belasting in box 3 betaald?
Fiscale zaken Belastingaangiften

Mogelijk heeft u te veel belasting betaald over uw bank- en spaartegoeden (box 3)? De Hoge Raad heeft op 24 december 2021 namelijk geoordeeld dat...

Bekijk

6 mei 2022

Update box 3: komt de compensatie er nog?
Fiscale zaken Belastingaangiften

De Hoge Raad heeft op 24 december 2021 geoordeeld dat de box 3-heffing in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de...

Bekijk

27 mei 2022

Compensatie box 3-heffing: hoe pakt dat voor u uit?
Belastingaangiften Fiscale zaken

De Belastingdienst heeft een compensatieregeling opgesteld om de teveel afgedragen box 3-belasting terug te betalen.  Aan wie? Voorlopig krijgen alleen de mensen een compensatie die...

Bekijk

29 augustus 2022

Start compensatie box 3: planning en uitbetaling
Fiscale zaken Belastingaangiften

In een eerder blog heeft u kunnen lezen dat op 24 december 2021 de Hoge Raad geoordeeld heeft dat de berekening van de box 3-heffing...

Bekijk
Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven