Opvolging in het familiebedrijf: begin er op tijd mee!

Opvolging in het familiebedrijf: begin er op tijd mee!

20 oktober 2017

Bijna 70% van de Nederlandse bedrijven is een familiebedrijf en levert daarbij een belangrijke bijdrage aan de economie. Uit onderzoek blijkt dat slechts 30% van de familiebedrijven een eerste generatiewisseling doorstaat.

Bij familiebedrijven is het een grote uitdaging om de bedrijfsopvolging te regelen. Veel ondernemers denken hier niet (tijdig) over na. Op een gegeven moment zal het bedrijf moeten worden overgedragen. Waarom is het belangrijk om tijdig na te denken over de bedrijfsopvolging?

Zoals ik al eerder noemde, schuiven de familiebedrijven de bedrijfsopvolging voor zich uit en daarmee wordt het juist een lastige kwestie. Uit onderzoek is aangetoond dat het ontbreken van een concreet en doordacht opvolgingsplan een belangrijke reden is voor mislukking van de bedrijfsopvolging. De ondernemers die aandacht geven aan een toekomstige bedrijfsoverdracht zijn beter in staat om hun onderneming over te dragen.

De bedrijfsopvolging begint bij de bewustwording. Voor veel ondernemers voelt nadenken over de bedrijfsopvolging als een eerste stap naar het einde van hun werkzame bestaan. Toch is het van belang om tijdig te weten wat de mogelijkheden qua bedrijfsopvolging zijn.

Daarnaast is ook vaak sprake van verborgen verwachtingspatronen, zowel bij de bedrijfsoverdrager als bij de bedrijfsopvolger. Houdt daarbij in het achterhoofd dat de bedrijfsoverdrager liever zelf de touwtjes in handen houdt binnen het familiebedrijf en je krijgt dan vanzelf dat de cruciale beslissing omtrent de bedrijfsopvolging wordt uitgesteld.

Ondernemers hebben vaak de gedachte dat ze zelf de bedrijfsopvolging kunnen regelen. Echter, overdragen doe je maar 1 keer in je leven, dus ondernemers hebben daar weinig ervaring mee. Bovendien heb je niet alleen te maken met cijfers, maar ook met emoties. Daarom is het slim om er een externe adviseur bij te betrekken.

Meer weten over de toekomst van de BOR (bedrijfsopvolgingsregeling)? Op 19 januari 2023 organiseren wij een familietafel rond dit thema. Bekijk hier meer informatie over het programma en aanmelden

De bedrijfsopvolging binnen het familiebedrijf is een traject dat om een nauwkeurige begeleiding vraagt. Onze adviseurs kunnen je ter zake met raad en daad bij staan. Neem voor meer informatie over de bedrijfsopvolging contact met ons op en vraag naar wat wij daarin voor jou kunnen betekenen.

Bedrijfsopvolging Familiestatuut Waardering

Geschreven door Peter op 20 oktober 2017.

Heb je naar aanleiding van dit artikel toch nog vragen?

peter@vlkadviseurs.nl
06 - 29 05 68 69

Gerelateerde blogs

7 maart 2017

Fiscus kijkt mee bij waardering familiebedrijf
Waardering Fiscale zaken

De waardering van het familiebedrijf is vanuit fiscaal oogpunt een hot issue. De Belastingdienst kijkt namelijk kritisch mee met de waarderingsmethodiek die is toegepast en...

Bekijk

7 maart 2017

Financiering van het familiebedrijf door familie
Fiscale zaken Bedrijfsopvolging

Bij een bedrijfsopvolging binnen de familie komt het vaak voor dat de oud-eigenaar de overname of de onderneming (gedeeltelijk) financiert. Voor zowel de onderneming als...

Bekijk

7 maart 2017

Kind in de zaak... In loondienst of?
Schenken en erven Bedrijfsopvolging

We kwamen het pas tegen. De met succes opgestarte eenmanszaak groeit sneller dan gedacht. Naast de man die de onderneming startte was ook zijn vrouw...

Bekijk

2 november 2017

Het familiestatuut bij familiebedrijven. Voorkomen is beter dan genezen.
Familiestatuut Bedrijfsopvolging

Het familiestatuut bij familiebedrijven zorgt voor harmonie in de familie en voor continuïteit van het familiebedrijf. Ondernemen in een familiebedrijf is een uitdaging. Diverse zakelijke...

Bekijk
Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven