Vastgoed en belasting

Vastgoed en belasting

10 januari 2022

In het regeerakkoord is afgesproken dat in 2025 de box 3-heffing (vermogensbelasting) zal worden geheven naar het werkelijk rendement.

Onlangs heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan over de box 3-heffing. In het arrest werd geoordeeld dat de box 3-heffing in strijd is het met het ongestoord genot van eigendom en het discriminatieverbod uit het EVRM. Als gevolg van de uitspraak is de druk groot om de nieuwe box 3-heffing naar voren te halen. Echter, de ICT-systemen van de Belastingdiensten moeten het ook aankunnen om de nieuwe box 3-heffing vervroegd in te laten gaan.

Hoe de nieuwe box 3-heffing per 2025 er uit zal gaan zien is de vraag. We weten alleen dat over het daadwerkelijk rendement wordt geheven.

Vooruitlopend op de nieuwe box 3-heffing wordt de vrijstelling per belastingplichtige verhoogd naar € 80.000, deze is nu € 50.650. Daarnaast zal de leegwaarderatio (aftrek op de WOZ-waarde bij verhuurd vastgoed) worden afgeschaft. Een andere maatregel is dat de overdrachtsbelasting voor niet-woningen én voor verkrijgingen van woningen door beleggers wordt verhoogd van 8% naar 9% in 2023.

Bovenstaande maatregelen zullen ervoor zorgen dat de balans tussen het houden van vastgoed in privé (box 3) en het houden van vastgoed in de B.V. meer in evenwicht zullen komen. Als u vastgoed houdt in de B.V. of in privé of allebei is het wellicht goed om eens na te denken over uw fiscale positie. Misschien dat u vooruitlopend op de nieuwe box 3-heffing kunt participeren en daarmee belasting kunt besparen. Uiteindelijk is de verwachting dat privé vastgoedbeleggers meer belasting zullen betalen en dat de B.V. in sommige gevallen een betere optie is dan box 3.

Heeft u nog vragen over bovenstaande? Neem voor meer informatie contact op met onze belastingmedewerkers Radjes Ramharakh.

Ondernemingsvorm Fiscale zaken Vastgoed Belastingaangiften

Geschreven door Radjes op 10 januari 2022.

Heb je naar aanleiding van dit artikel toch nog vragen?

radjes@vlkadviseurs.nl
(M) 06 - 33 75 30 32

Gerelateerde blogs

15 september 2017

Overdracht aandelen vastgoed-BV binnen familie: let op de vrijstellingen!
Testament Schenken en erven

Komt de schenking of vererving van aandelen in een vastgoed-BV wel of niet in aanmerking voor de bedrijfsopvolgingsregeling in de inkomstenbelasting, de overdrachtsbelasting en de...

Bekijk

12 oktober 2017

De fiscale voordelen van investeringen in vastgoed
Vastgoed Accountancy

Geactualiseerd op 25 augustus 2022. Het aankopen van vastgoed of de (ver)huur van vastgoed is bij veel (familie)ondernemers een vast onderdeel van hun bedrijfsvoering. Een...

Bekijk

21 december 2017

De fiscale voordelen van huurdersinvesteringen in vastgoed
Estate planning Fiscale zaken

Geactualiseerd op 25 augustus 2022. In een eerder blog  hebben wij het gehad over investeringen in en de afschrijving van vastgoed . In dit blog...

Bekijk

19 april 2022

Heeft u te veel belasting in box 3 betaald?
Fiscale zaken Belastingaangiften

Mogelijk heeft u te veel belasting betaald over uw bank- en spaartegoeden (box 3)? De Hoge Raad heeft op 24 december 2021 namelijk geoordeeld dat...

Bekijk
Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven