Kind in de zaak... In loondienst of?

7 maart 2017

We kwamen het pas tegen. De met succes opgestarte eenmanszaak groeit sneller dan gedacht. Naast de man die de onderneming startte was ook zijn vrouw al volop voor de onderneming aan het werk. De zoon van de ondernemer was werkzaam in dezelfde sector maar was in loondienst bij een ander bedrijf.

Vader, moeder en zoon zagen het wel zitten om de krachten te bundelen, maar hoe kan dit het beste geregeld worden? In eerste instantie werd gedacht aan een dienstverband. Na doorvragen bleek dat de zoon veel meer geïnteresseerd was in ondernemen. Het is echter ook geen optie om elkaar structureel in te huren.

De uitkomst werd in dit geval de Vennootschap onder Firma (V.O.F.). Aandachtpunten hierbij zijn onder andere: waardering van het vermogen van de inbrengers, gebruik en genot van onroerend goed, verdeling van taken en verantwoordelijkheden en de winstverdeling.

Om het compleet te maken is het dan ook beter om meteen maar aandacht te schenken aan mogelijke arbeidsongeschiktheid en hoe je met elkaar omgaat als je de V.O.F. weer wilt ontbinden. Deze afspraken kunnen goed worden vastgelegd in een V.O.F.-overeenkomst die precies aansluit bij deze situatie.

Overweegt u een familie V.O.F.? Lees hier de 3 voordelen

Wilt u ook eens sparren over uw samenwerkingsverband of oude contracten nog eens tegen het licht houden? Neem dan contact op met Arjan Pul. Hij helpt u graag verder.

Schenken en erven Familiestatuut Bedrijfsopvolging Ondernemingsvorm

Meer informatie?

Drs. Arjan Pul RB Belastingadviseur Ontmoet Arjan

Gerelateerde blogs

7 maart 2017

Fiscus kijkt mee bij waardering familiebedrijf
Bedrijfsopvolging Waardering

De waardering van het familiebedrijf is vanuit fiscaal oogpunt een hot issue. De Belastingdienst kijkt namelijk kritisch mee met de waarderingsmethodiek die is toegepast en...

Bekijk

7 maart 2017

Financiering van het familiebedrijf door familie
Fiscale zaken Financiering

Bij een bedrijfsopvolging binnen de familie komt het vaak voor dat de oud-eigenaar de overname of de onderneming (gedeeltelijk) financiert. Voor zowel de onderneming als...

Bekijk

7 maart 2017

Kind in de zaak... In loondienst of?
Familiestatuut Schenken en erven

We kwamen het pas tegen. De met succes opgestarte eenmanszaak groeit sneller dan gedacht. Naast de man die de onderneming startte was ook zijn vrouw...

Bekijk

26 juli 2017

Een betrokken familie bij het familiebedrijf
Bedrijfsopvolging Familiestatuut

Net voor de zomervakantie maakten we weer een mooie bijeenkomst mee  in de woonkamer van de eigenaren van een familiebedrijf. De aanleiding voor deze bijeenkomst  ...

Bekijk
Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven