Financiering van het familiebedrijf door familie

Financiering van het familiebedrijf door familie

11 maart 2024

Bij een bedrijfsopvolging binnen de familie komt het vaak voor dat de oud-eigenaar de overname of de onderneming (gedeeltelijk) financiert. Voor zowel de onderneming als de oud-eigenaar is dit vaak interessant. De financier behaalt namelijk een hoger rendement op zijn geld als dat het op een spaarrekening zonder rente staat. De opvolger betaald vaak een lagere rente als dat er bij een externe financier betaald moet worden.

Leningsovereenkomst
Om optimaal gebruik te kunnen maken van de voordelen is het wel noodzakelijk dat deze financiering goed wordt geregeld. Als er namelijk in de toekomst calamiteiten ontstaan is het erg fijn als de voorwaarden voor de verstrekte financiering goed zijn vastgelegd in een overeenkomst. Deze leningsovereenkomst moet dan uiteraard verder gaan dan het vastleggen van de rente en de looptijd.  Denk hierbij ook aan een goed aflossingsschema, zekerheden, dividendbeleid enz.

Vooraf zekerheid en duidelijkheid
Een duidelijke en complete overeenkomst kan je veel gedoe besparen met de Belastingdienst. Daarbij kan het ook discussies voorkomen met overige erfgenamen als de vordering van de oud-eigenaar vererft bij overlijden. Verder is het vaak makkelijker om aan de voorkant zekerheden te geven aan de familie-financier als dat er achteraf nog wat geregeld moet worden.

Download: Stappenplan bedrijfsopvolging
Naast de Financiering zijn er nog andere stappen die genomen moeten worden om tot een goede opvolging in het familiebedrijf te komen. Begin op tijd en download het stappenplan bedrijfsopvolging.

Download - Stappenplan bedrijfsopvolging

Bedrijfsopvolging Financiering Accountancy

Geschreven door Jaap op 11 maart 2024.

Heb je naar aanleiding van dit artikel toch nog vragen?

jaap@vlkadviseurs.nl
06 - 22 46 27 41

Gerelateerde blogs

7 maart 2017

Fiscus kijkt mee bij waardering familiebedrijf
Waardering Fiscale zaken

De waardering van het familiebedrijf is vanuit fiscaal oogpunt een hot issue. De Belastingdienst kijkt namelijk kritisch mee met de waarderingsmethodiek die is toegepast en...

Bekijk

7 maart 2017

Bedrijfsopvolging regelen bij (onverwacht) overlijden
Testament Bedrijfsopvolging

Het kan zo zijn dat je als ondernemer reeds plannen hebt gemaakt over de opvolging van het bedrijf. Je weet wie de beoogde opvolger is...

Bekijk
Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven