Bedrijfsopvolging regelen bij (onverwacht) overlijden

Bedrijfsopvolging regelen bij (onverwacht) overlijden

7 maart 2017

Het kan zo zijn dat je als ondernemer reeds plannen hebt gemaakt over de opvolging van het bedrijf. Je weet wie de beoogde opvolger is en de opvolger is ook bereid om het bedrijf over te nemen. Wellicht wordt er al gedeeltelijk overgedragen maar een volledige overdracht is nog een stap te vroeg.

In deze situatie is het aan te bevelen om de bedrijfsopvolging vast te leggen. Bij (onverwacht) overlijden kan dit veel onduidelijkheid en een ongewenste situatie voorkomen.

Middels een testament is het mogelijk om de onderneming of de aandelen in het bedrijf te legateren aan de beoogde bedrijfsopvolger(s). Dit kan uiteraard onder de voorwaarde van verrekening bij overbedeling. Het is ook mogelijk om vast te leggen hoe en door wie de waarde van de onderneming moet worden vastgesteld.

Je voorkomt hiermee dat alle erfgenamen mede-eigenaar worden van de onderneming. Dit kan namelijk voor de beoogde bedrijfsopvolger(s) complex worden.

Als het de bedoeling is dat de aandelen in het bedrijf worden nagelaten aan alle erfgenamen is het mogelijk en aan te om scheiding aan te brengen tussen eigendom en zeggenschap doormiddel van een Stichting Administratiekantoor. De zeggenschap kan hiermee worden toegekend aan de bestuurders van het bedrijf. Niet actief betrokken familieleden hebben dan alleen een economisch belang.

Het is niet onze bedoeling om in dit artikel alle mogelijkheden te benoemen. Als u wilt nadenken over een (nood)opvolgingsplan staan wij u graag terzijde om de opties  te bespreken die in uw situatie  gewenst kunnen zijn.

Familiestatuut Bedrijfsopvolging Testament

Geschreven door Peter op 7 maart 2017.

Heb je naar aanleiding van dit artikel toch nog vragen?

peter@vlkadviseurs.nl
06 - 29 05 68 69

Gerelateerde blogs

1 juli 2021

Waarom een testament noodzakelijk is
Fiscale zaken Belastingaangiften

In de praktijk kom ik vaak testamenten bij onze cliënten tegen. Het testament is opgesteld door een notaris en daarna is het testament in een...

Bekijk

31 oktober 2022

Is de verkoop van een woning tegen de lagere WOZ-waarde een schenking?
Schenken en erven Fiscale zaken

Alleen in 2022 is het nog mogelijk om belastingvrij de jubelton (eenmalig een bedrag van  € 106.671) te schenken voor de eigen woning. Maar óók...

Bekijk
Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven