Waarom een testament noodzakelijk is

Waarom een testament noodzakelijk is

1 juli 2021

In de praktijk kom ik vaak testamenten bij onze cliënten tegen. Het testament is opgesteld door een notaris en daarna is het testament in een laatje beland. We komen testamenten bij onze cliënten tegen uit bijvoorbeeld 1980.

Een dergelijk oud testament is wat betreft het doel vaak wel juist. Een veel voorkomend testament is dat de erflater de echtgeno(o)t(e) met de kinderen tot erfgenaam benoemd (ouderlijke boedelverdeling) . Doel van dit testament is dat de erflater de langstlevende verzorgd wil achterlaten, zonder dat de kinderen gelijk bij de langstlevende hun erfdeel kunnen opeisen. Een dergelijk testament is vaak niet flexibel en fiscaal niet optimaal.

Fiscaal verandert de wetgeving jaarlijks. Ook op het gebied van erfbelasting blijft de wetgeving niet stilstaan. Vaak kan er tot duizenden euro’s aan erfbelasting bespaard worden door een modern testament te laten opstellen. Moderne testamenten zijn (fiscaal) flexibeler, doordat bijvoorbeeld een afvullegaat of opvullegaat is opgenomen. Vaak is ook een keuzelegaat opgenomen, waarbij de langstlevende de mogelijkheid heeft om bepaalde goederen over te nemen en hiervan het vruchtgebruik te hebben. Dit kan voordelig zijn voor bijvoorbeeld goederen die in waarde stijgen zoals onroerend goed.

Wat nog meer erfbelang kan besparen, is het opnemen van een kleinkindlegaat. Dit houdt in dat bij het overlijden van beide ouders, ook eventuele aanwezige kleinkinderen een bedrag kunnen erven. Vaak is dit bedrag de hoogte van hun vrijstelling. Hiermee besparen de erfgenamen erfbelasting, doordat over een deel geen erfbelasting geheven wordt.

Voor ondernemers is het ook zaak om een modern testament te hebben. In het kader van de bedrijfsopvolgingsregeling is het gewenst om bepalingen in het testament op te nemen, zodat de regeling optimaal benut kan worden.

Benieuwd of uw testament nog up-to-date is? Neem voor meer informatie contact op met Peter Kooistra.

Fiscale zaken Belastingaangiften Testament

Geschreven door Peter op 1 juli 2021.

Heb je naar aanleiding van dit artikel toch nog vragen?

peter@vlkadviseurs.nl
06 - 29 05 68 69

Gerelateerde blogs

31 oktober 2022

Is de verkoop van een woning tegen de lagere WOZ-waarde een schenking?
Schenken en erven Fiscale zaken

Alleen in 2022 is het nog mogelijk om belastingvrij de jubelton (eenmalig een bedrag van  € 106.671) te schenken voor de eigen woning. Maar óók...

Bekijk
Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven