Hoe is de samenwerking met familie in jouw familiebedrijf?

Hoe is de samenwerking met familie in jouw familiebedrijf?

22 maart 2021

Een belangrijk kenmerk van een familiebedrijf is dat meerdere familieleden met elkaar samenwerken binnen één onderneming. Een goede samenwerking leidt in het algemeen tot meer werkplezier, een beter resultaat en een goede verhouding binnen de familie. Wat de gevolgen zijn van een slechte samenwerking laat zich wel raden…   

Ingrediënten voor een goede samenwerking zijn onder andere: vertrouwen, respect, transparantie, communicatie en waardering. We noemen dit ook wel waarden die de basis zijn voor een samenwerking of een relatie. Door met elkaar een aantal van deze waarden vast te stellen creëer je een gezamenlijke grondhouding die zowel binnen de familie als binnen het familiebedrijf wordt nageleefd. Het is gebleken dat familiebedrijven die hier actief aandacht voor hebben beter presteren.   

Naast de aandacht voor de algemene waarden is het belangrijk om aandacht te hebben voor de individuele drijfveren van de betrokken mensen. Als mensen namelijk werken vanuit hun energiebron is dit plezierig voor de persoon zelf maar ook het bedrijf wordt hier sterker van. Er zijn hulpmiddelen en scans beschikbaar die je kunnen helpen om inzicht te krijgen in persoonlijke drijfveren. Op basis hiervan kun je taken en verantwoordelijkheden op een goede manier onder elkaar verdelen. Je creëert hier duidelijkheid mee binnen je bedrijf en je zorgt ervoor dat mensen zich bezighouden met dingen waar ze goed in zijn. Dit geldt niet alleen voor betrokken familieleden maar ook voor de overige medewerkers. 

Het is altijd goed om de samenwerking binnen het familiebedrijf regelmatig te evalueren en met elkaar te bespreken. Als er echter bijzondere situaties zijn zoals bedrijfsopvolging of participatie is het zeker aan te bevelen om hier aandacht aan te schenken.  

Als er concrete afspraken worden gemaakt adviseren wij hier een duidelijke vastlegging van te maken. Er zijn verschillende soorten documenten die hiervoor benut kunnen worden. Je kunt hierbij onderscheid maken tussen afspraken voor de korte en voor de lange termijn. Een voorbeeld van een document waarin zaken voor de lange termijn worden vastgelegd is het familiestatuut.  

Wil je de samenwerking in jouw (familie)bedrijf optimaliseren? De adviseurs van familiebedrijvigheid helpen graag. Neem dan contact met ons op! 

Bedrijfsopvolging Familiestatuut

Geschreven door Kelly op 22 maart 2021.

Heb je naar aanleiding van dit artikel toch nog vragen?

kelly@vlkadviseurs.nl
0317 - 61 56 86

Gerelateerde blogs

2 november 2017

Het familiestatuut bij familiebedrijven. Voorkomen is beter dan genezen.
Bedrijfsopvolging Familiestatuut

Het familiestatuut bij familiebedrijven zorgt voor harmonie in de familie en voor continuïteit van het familiebedrijf. Ondernemen in een familiebedrijf is een uitdaging. Diverse zakelijke...

Bekijk

26 januari 2021

Familiestatuut
Familiestatuut Bedrijfsopvolging

Eerder schreven we al over het familiestatuut ( volg deze link ). Het familiestatuut kan helpen om familie en bedrijf goed op elkaar af te...

Bekijk
Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven