Misverstanden over balanslezen en jaarrekeningen

Misverstanden over balanslezen en jaarrekeningen

5 mei 2022

Begin van het jaar is het weer tijd op de jaarrekening op te stellen. De winst- en verliesrekening begrijpen we meestal wel : omzet min kosten is resultaat. Maar hoe lezen we een balans? Wat zegt ons dat? Misverstanden over balanslezen komen vaak voor. Over de balans en jaarrekening hebben beginners een aantal verkeerde opvattingen. Vaak klinkt iets heel logisch en aannemelijk, maar is de waarheid veel genuanceerder. Soms is de realiteit zelfs helemaal tegengesteld aan wat we  zouden verwachten. Mensen met beperkte kennis of ervaring in balanslezen trappen vaak in een aantal valkuilen. De volgende vijf misverstanden zijn klassiekers. Haast iedereen die met balansen aan de slag gaat gelooft een tijdje in dezelfde mythes.

Winst is goed, verlies is slecht
Ook wie niet veel van balanslezen kent weet wel dat een bedrijf winst of verlies maakt. En dat winst eerder goed is, maar verlies slecht. Logisch, toch? Alleen zit het wel wat moeilijker in elkaar dan dat.

Wie ervan uitgaat dat een bedrijf dat winst maakt ‘goed bezig’ is gaat wat kort door de bocht. Zelfs een bedrijf dat jaar na jaar winst maakt kan morgen failliet gaan. Bijvoorbeeld omdat haar liquiditeit niet goed is. Zo kan het gebeuren dat het bedrijf morgen zijn rekeningen niet meer kan betalen.

Het omgekeerde is ook waar. Het is niet omdat een vennootschap verlies maakt dat het per definitie een slecht bedrijf is. De cash flow (verschil tussen ontvangsten en uitgaven via de bank) kan toch nog positief zijn en het bedrijf kan een goede liquiditeit hebben. De kans dat het bedrijf morgen failliet gaat is in dat geval bijna nul.

Positief eigen vermogen is altijd goed, negatief eigen vermogen is steeds slecht
Vaak is na de winst het eigen vermogen het tweede aspect waar beginners in balanslezen leren aandacht aan te schenken. En toegegeven, dat moet ook. Je kan niet anders dan bij het begin van je analyse naar het eigen vermogen kijken.

Het is een van de eerste dingen die men leert bij balanslezen. Maar ook hier geldt: het verhaal is veel genuanceerder dan dat! Een bedrijf met een positief eigen vermogen kan er in feite toch heel slecht voor staan. Misschien heeft men het eigen vermogen kunstmatig opgesmukt. Denk maar aan herwaarderingen. Of er zijn balansposten die eigenlijk het eigen vermogen van de vennootschap fors afzwakken.

Het mes snijdt aan twee kanten. Hoewel een negatief eigen vermogen in principe een slechte zaak is hoeft je analyse daar niet altijd te stoppen. Sommige bedrijven hebben een negatief eigen vermogen maar tegelijk zijn er balansrubrieken die het eigen vermogen verstevigen.

Een balans geeft een goed beeld van de onderneming
Een balans is een nuttig instrument. Maar staar je er ook niet blind op. Dat de balans altijd betrouwbaar is, is een van de grootste misverstanden over balanslezen. De balans geeft je een beeld van de toestand van de onderneming op 31 december. Dit kan ook een andere dag zijn als het bedrijf zijn balans in een andere maand afsluit.

Een klassiek voorbeeld zijn de liquide middelen op de balans. Indien het bedrijf op 31 december geld uit beleggingen vrijmaakt en op rekening plaatst toont de balans een mooi bedrag aan liquide middelen. Maar wat je niet weet is of die gelden ook op 2 januari nog op de rekening van het bedrijf staan.

Voorlopige cijfers
De truc is zo oud als de straat. Het gaat al jaren slecht met het bedrijf. Kijk je naar de officiële cijfers heb je zin om te huilen. Maar… geen nood! Intussen gaat het stukken beter! Kijk maar, de boekhouder heeft de voorlopige cijfers van het huidige jaar gemaakt en die zijn fan-tas-tisch!!

Op dat moment moet er een alarmbel afgaan in je hoofd. Ben je naïef of hoe zit het? Als de cijfers de vorige jaren steeds slecht of dalend waren, waarom zouden ze dan nu plotseling van het ene jaar op het andere schitterend zijn? Natuurlijk kan een bedrijf zich herpakken en weer sterker worden. Maar geloof niet direct in een mirakel of wonder.

Voorlopige cijfers zijn wat ze zijn: voorlopig. De naam zegt het toch zelf? Tegen het einde van het boekjaar kunnen die cijfers dus nog drastisch veranderen. En vaak doen ze dat ook. Je oordeel baseren op niet-officiële en niet neergelegde cijfers is zowat het naïefste dat je kunt doen.

Hebben ze dan helemaal geen nut? Toch wel. Je kan ze gebruiken om te zien of het huidige boekjaar in de lijn van de vorige ligt. Zet de trend zich door en liggen de cijfers in dezelfde orde? Dan is dat een pluspunt. Maar zekerheid heb je nooit!

Veel liquide middelen? Hoera!
Aan de activakant van de balans vind je de liquide middelen terug. Bij sommige bedrijven vind je hier een groot bedrag, bij andere geen bal. Wie de rubriek ‘liquide middelen’ niet ten volle begrijpt of weinig ervaring heeft kan ervan uitgaan dat het beter is als een bedrijf veel geld op rekening of in kas heeft. Geef nu toe, het klinkt ook wel echt logisch. Wat is het beste: een volle kassa of een lege? Ik heb toch liever dat mijn kas vol zit met briefjes van 200 euro van klanten die dolenthousiast voor mijn diensten betalen dan dat er alleen een paar zielige muntstukjes in liggen.

Het is een van de meest gemaakte denkfouten. Veel liquide middelen op de balans zegt op zich bitter weinig over het bedrijf. Ja, op de laatste dag van het boekjaar stond er veel geld op de rekening. Was dit ook de dag nadien nog het geval? Wie het weet mag het zeggen!

Vergeet het nooit: een balans is een foto, een momentopname. Het is de toestand van het bedrijf bij de afsluiting van een boekjaar. En wat de situatie de dag daarna was weet niemand, alleen het bedrijf zelf. Kortom, hecht niet teveel belang aan de waarde van de liquide middelen.

Een hoge liquiditeit is een goed teken
Voor een gezond bedrijf zijn een aantal dingen van belang. Op lange termijn moet een bedrijf een goede solvabiliteit (gezonde verhouding tussen eigen en vreemd vermogen) hebben. Maar op korte termijn is een goede liquiditeit nodig. Liquiditeit is niet hetzelfde als liquide middelen. Liquide middelen zijn een actief op de balans. Ze laten zien hoeveel geld het bedrijf in kas of op de bankrekening had bij het einde van het boekjaar. Liquiditeit is daarentegen een ratio. Het getal drukt de verhouding uit tussen de vlottende activa (o.a. debiteuren, voorraden, liquide middelen) en het kort vreemd vermogen (o.a. crediteuren, belastingschulden, aflossingsverplichtingen leningen). Een lage liquiditeit gedurende een aantal jaren op rij is een slecht teken. Maar is een hoge liquiditeit dan reden tot hoera-geschal? Wel, ja en nee. Een hoge liquiditeit is natuurlijk minder erg dan een lage. Het bedrijf zal morgen niet meteen in problemen komen. Maar als de liquiditeit heel hoog is investeert het bedrijf niet met de middelen waarover het beschikt. Ze heeft genoeg middelen om fors te investeren maar doet dat niét. Met andere woorden: echt alleen maar positief is dat nu ook weer niet!

Zo, hopelijk heb je van dit artikel weer wat geleerd. Kende je deze vijf misvattingen over balanslezen al? Of was het nieuw voor je? Wil je meer weten? Vragen mag altijd. We staan graag voor je klaar!

 

Bron: balanslezen.com
Jaarrekening Rendementsadvies Accountancy

Geschreven door Henk op 5 mei 2022.

Heb je naar aanleiding van dit artikel toch nog vragen?

henk@vlkadviseurs.nl
06 - 54 34 42 12

Gerelateerde blogs

11 maart 2024

Financiering van het familiebedrijf door familie
Bedrijfsopvolging Financiering

Bij een bedrijfsopvolging binnen de familie komt het vaak voor dat de oud-eigenaar de overname of de onderneming (gedeeltelijk) financiert. Voor zowel de onderneming als...

Bekijk

27 december 2022

Wat verandert er met de invoering van de Wet Kwaliteitsborging?
Accountancy

Per 1 juli 2023 treedt de Wet Kwaliteitsborging in werking. In deze blog lees je meer over het doel van deze wet en wat deze...

Bekijk

10 november 2022

Hoera, het is de Internationale Dag van de Accountant!
Accountancy

Vandaag, 10 november, is het de Internationale Dag van de Accountant. Een bijzondere dag, want accountants staan steeds meer in de belangstelling, zowel positief als...

Bekijk

30 juni 2022

Leiderschap in turbulente tijden
Accountancy Rendementsadvies

Dit zijn werkelijk buitengewone tijden. Wie had zelfs maar twee jaar geleden gedacht dat grote delen van de wereld strenge reisbeperkingen zouden hebben, bijeenkomsten zouden...

Bekijk

20 juni 2022

‘’Hé accountant, wat bespreek jij allemaal tijdens zo’n jaarrekeningbespreking?’’
Accountancy Jaarrekening

Een vraag die ik regelmatig krijg. Daarop zou ik heel uitgebreid op kunnen reageren met termen als liquiditeit, solvabiliteit, productiviteit, structuuroptimalisatie, continuïteit en ga zo...

Bekijk

13 juni 2022

Sta je als werkgever open voor het introduceren van een vierdaagse werkweek?
HRM advies Rendementsadvies

Er wordt steeds meer over gesproken: een vierdaagse werkweek. Minder werken voor hetzelfde geld en toch hetzelfde doel behalen, dat is de gedachte achter deze...

Bekijk

19 mei 2022

Soms zit het mee, soms zit het tegen
Rendementsadvies Accountancy

Allerlei maatschappelijke, economische en politieke gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op. Hou het maar eens bij. Persoonlijk kun je er druk mee zijn, zakelijk...

Bekijk

9 februari 2022

De circulaire economie
Accountancy Rendementsadvies

In de huidige economische wereld staan we voor diverse uitdagingen. Eén van die uitdagingen is hoe maak ik mijn onderneming duurzamer en welke impact heeft...

Bekijk

28 januari 2022

Ontstentenis en belet (huh?)
Accountancy

In onze dagelijkse accountancypraktijk komen we de term ‘ontstentenis en belet’ in ieder geval één keer per jaar tegen. Dat is bij de algemene vergadering...

Bekijk

3 december 2021

Hoever ben jij met de exploitatiebegroting van 2022?
Rendementsadvies Administratieve ondersteuning

Ondernemers bruisen vaak van ideeën en plannen voor hun bedrijf. Het lanceren van een nieuw product, het optimaliseren van de werkwijze waardoor er sneller gewerkt...

Bekijk

19 november 2021

Hoe de juiste ERP software selecteren? - Deel 2
Online diensten en ICT Rendementsadvies

In mijn eerste blog hebben we de eerste drie stappen van de zes besproken. Nog even een reminder: wat is ERP nu eigenlijk precies? Enterprise...

Bekijk

21 oktober 2021

Tip voor ondernemers: neem regelmatig een dag 'vrij'
Trainingen Accountancy

Als ondernemer ben je vaak volop bezig met het bedrijf. Van het aansturen van medewerkers, het inzicht houden/krijgen in de (financiële) resultaten, tot het binnenhalen...

Bekijk

7 mei 2021

Hoe maak je jouw familiebedrijf productiever?
Rendementsadvies

Het begrip productiviteit raakt elk bedrijf; of je nu 15 personeelsleden in dienst hebt of een ZZP’er bent. Zo kwam ik laatst een ZZP’er tegen...

Bekijk

6 mei 2021

Hoe de juiste ERP software selecteren? – Deel 1
Rendementsadvies Online diensten en ICT

De keuze van de juiste ERP softwareoplossing is de sleutel tot succes. Maar wat is ERP nu eigenlijk precies? Enterprise Resource Planning (ERP) is een...

Bekijk

31 maart 2021

Wat levert 5% verbetering van productiviteit op in jouw familiebedrijf?
Rendementsadvies

5% van een uur is 3 minuten, 5% van een euro is 5 cent en op 20 personeelsleden is 5% één personeelslid. Het is wellicht...

Bekijk

9 maart 2021

Wat is er te verbeteren in jouw familiebedrijf?
Rendementsadvies

Er is een groep ondernemers die het altijd aanzienlijk beter doen dan hun soortgenoten. Weet je hoe dat komt? Hun bedrijf is efficiënt georganiseerd, is...

Bekijk

3 maart 2021

Wat is het strategisch actieplan voor jouw familiebedrijf?
Rendementsadvies

Een paar weken geleden schreven we over de onderscheidende waarden van een familiebedrijf. Om te voorkomen dat je opgaat in de massa is het nodig...

Bekijk

24 februari 2021

Continuïteit
HRM advies Financiering

De huidige Covid-19 crisis levert bij veel bedrijven vragen op. En de belangrijkste waar men niet aan wil denken is discontinuïteit van de onderneming. Maar...

Bekijk

24 februari 2021

Waar laat jouw familiebedrijf winst liggen?
Rendementsadvies

Met een resultaat van € 50.000 op jaarbasis kun je tevreden zijn, maar wat als dit per uur € 4 is? Grote kans dat je...

Bekijk

12 februari 2021

winsten privatiseren - verliezen socialiseren
Rendementsadvies HRM advies

Een paar weken geleden kwam ik ‘m weer tegen: winsten privatiseren en verliezen socialiseren . Een quote die bij mij is blijven hangen. Zo vreemd...

Bekijk

7 februari 2021

Wat maakt jouw familiebedrijf uniek?
Rendementsadvies

Een familiebedrijf heeft onderscheidende waarden, maar maken deze jouw familiebedrijf ook uniek? Maak even tijd om stil te staan bij wat jouw familiebedrijf uniek maakt. ...

Bekijk

1 februari 2021

Hoeveel winst levert één extra medewerker jouw familiebedrijf op?
Rendementsadvies HRM advies

Stel dat de eerste weken van 2021 zo goed lopen, je de werkdrukte ziet toenemen en je een extra medewerker besluit te werven. Weet jij...

Bekijk

26 januari 2021

Werken op afstand
HRM advies Accountancy

Thuiswerken, al dan niet gedwongen, is aan de orde van de dag. Voor degenen die naar hun werkplek reizen, is het een verademing. Het zorgt...

Bekijk

26 januari 2021

Wat leer jij van je nacalculaties?
Rendementsadvies

Je bent druk bezig met je onderneming en bent liever geld aan het verdienen. Waarom moet je dan tijd stoppen in een nacalculatie? Het is...

Bekijk

18 januari 2021

Hoe weet je dat jouw voorcalculatie goed is?
Rendementsadvies

Voordat je aan een opdracht begint en een offerte voor de klant gaat maken, bepaal je je uurtarief en maak je een inschatting van de...

Bekijk

12 januari 2021

Hoe bestuur jij je (familie)bedrijf?
Rendementsadvies

Ben jij dit jaar ook met goede voornemens begonnen? Wellicht heb je voorgenomen om dit jaar meer áán je bedrijf te werken dan erin en...

Bekijk

5 januari 2021

Ben jij als ondernemer / bestuurder wel met de juiste dingen bezig?
Rendementsadvies HRM advies

Het is een goed teken wanneer je als ondernemer (samen met je personeel) druk bent. Maar wanneer je té druk bent, is het niet meer...

Bekijk

24 december 2020

Wat bepaalt het resultaat in jouw familiebedrijf?
Rendementsadvies

Je eigen bedrijf besturen en tegelijkertijd invloed uitoefenen op het resultaat kan lastig zijn. Als ondernemer wil je grip op de resultaatbepalers van jouw familiebedrijf....

Bekijk

16 december 2020

Wat kost jouw familiebedrijf per dag?
Rendementsadvies

Als ondernemer ken je jouw (familie)bedrijf toch door en door? Wij zijn vaak verrast dat veel ondernemers op heel veel belangrijke vragen geen antwoord weten....

Bekijk

10 december 2020

Hoe bepaal jij je kostprijs voor het nieuwe jaar?
Rendementsadvies

Aan het einde van het jaar is het verstandig om een begroting te maken voor het nieuwe jaar. Een begroting zorgt er namelijk voor dat...

Bekijk

1 december 2020

Wat is jouw omzetdoelstelling voor 2021?
Rendementsadvies

Nog een paar weken en dan is het jaar 2020 voorbij. Dit jaar is voor iedereen een bijzonder jaar geweest. Dit geldt in het bijzonder...

Bekijk

15 oktober 2020

Tijd voor verantwoording
Rendementsadvies

Met al het nieuws van deze tijd staan we er niet altijd bij stil, of misschien staat ons hoofd er op dit moment gewoon niet...

Bekijk

20 juli 2020

Toekomstbestendig
Werving en Selectie HRM advies

Inmiddels zijn de schoolvakanties begonnen en start (binnenkort) voor velen de zomervakantie. Bedrijven hebben een collectieve zomervakantie, medewerkers gaan op vakantie en u als ondernemer...

Bekijk

25 juni 2020

De jaarrekeningbespreking
Belastingaangiften Administratieve ondersteuning

De jaarrekening Elke ondernemer zal jaarlijks zijn jaarcijfers moeten (laten) opmaken. Van een zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) tot ondernemingen met 100 personeelsleden. Voor veel ondernemers...

Bekijk

11 juni 2020

Na regen komt zonneschijn, of toch niet …….
Administratieve ondersteuning Accountancy

De zomer komt er weer aan, de coronacrisis neigt wat meer naar de achtergrond te verdwijnen en we gaan ons normale leven langzamerhand weer oppakken....

Bekijk

30 april 2020

Anderhalve meter economie
Accountancy Administratieve ondersteuning

De afgelopen weken voelden toch vreemd en ook nu ik achter mijn bureau thuis aan het werk ben is het nog steeds onwerkelijk. De uitbraak...

Bekijk

16 april 2020

Toch die aanvraag maar (niet) doen?
Accountancy Familiestatuut

En toen was daar het moreel beroep. Om slechts dan overheidssteun aan te vragen als het echt nodig is.  Een beetje bijzonder is dat wel....

Bekijk

19 december 2019

Familie en Kerst
Familiestatuut Bedrijfsopvolging

Kerst is het familiefeest bij uitstek. Maar waarom is juist kerst een familiefeest? En wat zegt het over je als je alles opzij zet om...

Bekijk

12 december 2019

Wat u nog moet doen voor het nieuwe jaar begint
Ondernemingsvorm Familiestatuut

Van Lienden & Kooistra biedt u graag de VLK-Actiepunten-2019  aan. Wij hebben in deze digitale brochure enkele belangrijke thema’s uit de Belastingplannen 2020 en andere...

Bekijk

1 oktober 2019

4 tips voor het indienen van de btw-aangifte
Administratieve ondersteuning Belastingaangiften

Het is weer oktober en misschien is het voor jou als ondernemer ook tijd om de btw-aangifte in te dienen. In deze blog geef ik...

Bekijk

22 augustus 2019

Conflicten, mogelijkheden voor verbeteringen!
Familiestatuut HRM advies

Waar verschillende partijen met verschillende belangen met elkaar omgaan, ontstaat er ruimte voor conflict. Conflicten zijn daarom ook een onvermijdelijk onderdeel binnen een familiebedrijf. Ze...

Bekijk

11 juli 2019

Omzet vergroten vanuit je eigen klantenbestand
Administratieve ondersteuning Accountancy

Een schat aan informatie, daar kun je als onderneming zo maar ongemerkt bovenop zitten. En die informatie kun je goed gebruiken. Banken in Nederland doen...

Bekijk

26 juni 2019

Familie-ondernemers leren met en van elkaar bij Familiebedrijvigheid
Estate planning Trainingen

Duurzaam rendement Duurzaam rendement verbeteren in je familiebedrijf is het centrale thema van onze exclusieve training voor familieondernemers. Als je rendement wilt verbeteren moet je...

Bekijk

18 april 2019

Lentekriebels
Accountancy HRM advies

De afgelopen dagen begint de lente weer te kriebelen. De temperatuur stijgt, de zon voel je weer branden en het blijft langer licht. De meeste...

Bekijk

4 april 2019

Time Management
HRM advies Bedrijfsopvolging

Binnenkort start onze training voor (familie)ondernemers. Eén van de onderwerpen tijdens deze training is het plannen en organiseren van je familiebedrijf. Daarbij gaat het ook...

Bekijk

21 maart 2019

Strategisch plan voor het familiebedrijf
Familiestatuut Bedrijfsopvolging

Een goede structuur, degelijke contracten, een technisch uitgewerkt opvolgingsplan… En toch gaan nog heel wat opvolgingen binnen familiebedrijven niet goed of kunnen beter. De oorzaak...

Bekijk

21 februari 2019

Ik doe mee!
HRM advies Accountancy

“Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.” Dat is een mooie quote,...

Bekijk

7 februari 2019

Werken áán het familiebedrijf
Familiestatuut Bedrijfsopvolging

Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is meer dan een bedrijf. Binnen een familiebedrijf werken meerdere generaties of familieleden met veel plezier en...

Bekijk

25 januari 2019

Conflicten binnen een familiebedrijf
Accountancy Familiestatuut

Niets zo vervelend als een conflict binnen een familiebedrijf. Het betekent namelijk niet alleen een zakelijk conflict maar tevens met familieleden. Hoe voorkom je nu...

Bekijk

10 januari 2019

Van zaterdaghulp naar ondernemer in het familiebedrijf
Jaarrekening Ondernemingsvorm

Veel opvolgers van een MKB familiebedrijf zijn al enige tijd binnen het bedrijf werkzaam voordat de eerste stappen worden gezet om het bedrijf (gedeeltelijk) over...

Bekijk

14 december 2018

Winter
Ondernemingsvorm Accountancy

Waar denk je aan bij het woord winter? Sneeuw, kou, krabben, files, gezelligheid, feestdagen, schaatsen? Zomaar wat steekwoorden die naar boven kunnen komen bij het...

Bekijk

13 december 2018

Veel resultaat met een klein verschil
Rendementsadvies

Het behalen van een groot resultaat kun je bereiken met een klein verschil. Dat is zelfs niet ingewikkeld. Je moet alleen leren zien welke kleine...

Bekijk

29 november 2018

Waarom familiebedrijven zo leuk zijn!
Fonds voor gemene rekening Online diensten en ICT

Waarom familiebedrijven zo leuk zijn! Het runnen van een familiebedrijf is een complexe zaak. Hoogleraar Randel Carlock is ervan overtuigd dat ze meer waarde creëren...

Bekijk

12 november 2018

Meer winst voor het familiebedrijf
Rendementsadvies

In tijden van economische groei neemt de winstgevendheid van veel bedrijven toe. Dit gaat vrij gemakkelijk als de vraag harder groeit dan het beschikbare aanbod....

Bekijk

12 november 2018

Rendement door Strategie voor het familiebedrijf
HRM advies Rendementsadvies

Eén van de kenmerken van een familiebedrijf is de drive onder de ondernemers en hun medewerkers. Met elkaar wordt iedere dag gewerkt aan een mooi...

Bekijk

1 november 2018

Robotisering zonder mens?
Accountancy Online salarissen

De laatste tijd kom ik steeds vaker robotisering bij klanten tegen. Enkele jaren geleden ging het in de MKB-praktijk bij robotisering of automatisering vooral om...

Bekijk

4 oktober 2018

Ondernemen, topsport?
Rendementsadvies Accountancy

Voor degenen die het nog niet weten: ik ben liefhebber van wielrennen. Zomer en winter rijd ik mijn trainingstochten. En in het voorjaar staat de...

Bekijk

18 september 2018

Meer winst voor het Familiebedrijf…
Rendementsadvies

In tijden van economische groei neemt de winstgevendheid van veel bedrijven toe. Dit gaat vrij gemakkelijk als de vraag harder groeit dan het beschikbare aanbod....

Bekijk

6 september 2018

Hoe leuk kan een bedrijfsoverdracht in de familiesfeer zijn!
Familiestatuut Rendementsadvies

Als adviseurs voor het familiebedrijf begeleiden wij veel bedrijfsoverdrachten binnen de familiesfeer. Eén van de leuke aspecten is het contact met bedrijfsoverdrager, bedrijfsopvolger en zijn...

Bekijk

9 augustus 2018

De continuïteit van het familiebedrijf
Bedrijfsopvolging Accountancy

Als familiebedrijf wil je graag je ondernemingsdoelen realiseren. Op weg naar je doelen kom je allerlei obstakels en bedreigingen tegen.  Onderzoek laat zien dat ondernemers...

Bekijk

13 juli 2018

Simpel werkt het best
Bedrijfsopvolging Accountancy

Bij het adviseren van familiebedrijven zijn meerdere benaderingen mogelijk. Sommige adviseurs gaan als detectives op zoek naar de oorzaken van de problemen. Zij geloven dat...

Bekijk

14 juni 2018

Wilt u meer winstgevendheid?
Administratieve ondersteuning Accountancy

Bij veel werkzaamheden en aangelegenheden geldt het Pareto-principe. Is het Pareto-principe van de 80-20 verhouding ook bij u van toepassing? Voor de exacten onder ons:...

Bekijk

1 juni 2018

Ervaringen van een stagiair
Belastingaangiften Accountancy

In het kader van mijn opleiding Fiscaal Recht & Economie aan de HAN in Arnhem, kreeg ik de opdracht om tijdens het tweede studiejaar stage...

Bekijk

17 mei 2018

Waar doen we het ook al weer voor?
Bedrijfsopvolging Trainingen

De titel van deze blog is afkomstig uit mijn LinkedIn-profiel. Daar moest ik aan denken toen ik het boekje “bullshit management” (ISBN 978 90 5261...

Bekijk

2 mei 2018

Passievruchten in het familiebedrijf….
Accountancy Trainingen

Het merk Optimel biedt drinkyoghurt in speciale familieverpakking. De combinatie van passievrucht in een familiepak prikkelde mijn gedachten. Binnen een familiebedrijf wordt namelijk met veel...

Bekijk

22 februari 2018

Communicatie in het familiebedrijf
Bedrijfsopvolging Accountancy

In familiebedrijven werken familieleden samen, soms met werknemers, en onderhouden ze relaties met mensen buiten het bedrijf. Verschillen in leeftijd, in belangstelling en betrokkenheid, in...

Bekijk

1 februari 2018

Boeien en binden
Accountancy Rendementsadvies

In een vorig blog maakte ik een opmerking over maakbaarheid. Die term kwam weer boven toen ik het boekje met de prikkelende titel “De Geluksfabriek”...

Bekijk

25 januari 2018

Rendementsverbetering binnen het familiebedrijf
Trainingen Rendementsadvies

Wanneer heb je een goed resultaat behaald? De antwoorden die op deze vraag worden gegeven wijken erg van elkaar af…. Ik geef een paar voorbeelden: ...

Bekijk

18 januari 2018

Bedrijfsoverdracht binnen de familie via een Commanditair Vennootschap
Bedrijfsopvolging Accountancy

Bedrijfsoverdracht is een belangrijk thema binnen familiebedrijven. Zo hebben we onlangs een bedrijfsoverdracht afgerond via een Commanditaire Vennootschap (CV) . In deze mooie opdracht oefenden...

Bekijk

21 december 2017

De fiscale voordelen van huurdersinvesteringen in vastgoed
Estate planning Vastgoed

Geactualiseerd op 25 augustus 2022. In een eerder blog  hebben wij het gehad over investeringen in en de afschrijving van vastgoed . In dit blog...

Bekijk

7 december 2017

Een meewerkende partner. Fiscaal voordelig!
Ondernemingsvorm Fiscale zaken

Werkt jouw partner mee in jouw zaak en ontvangt hij of zij een passende beloning?  Indien jouw partner meewerkt in de zaak, is het alleszins...

Bekijk

23 november 2017

Ruzie in de familie… of toch net niet?
Accountancy Familiestatuut

Onenigheid komt snel. En vaak sneller dan dat ze gaat. En soms komt ze uit onverwachte hoek. Maakbaarheid – je zou het ook controle kunnen...

Bekijk

26 oktober 2017

Bedrijfsopvolging
Rendementsadvies Bedrijfsopvolging

Opvolging in het familiebedrijf: begin er op tijd mee! Bijna 70% van de Nederlandse bedrijven is een familiebedrijf en leveren daarbij een belangrijke bijdrage aan...

Bekijk

12 oktober 2017

De fiscale voordelen van investeringen in vastgoed
Aan- en verkoop onderneming Accountancy

Geactualiseerd op 25 augustus 2022. Het aankopen van vastgoed of de (ver)huur van vastgoed is bij veel (familie)ondernemers een vast onderdeel van hun bedrijfsvoering. Een...

Bekijk

5 oktober 2017

Effectieve managementrapportage
Accountancy Rendementsadvies

In iedere organisatie, en zeker ook in familiebedrijven, wordt er gerapporteerd. Maar er vervolgens iets mee doen, is voor verbetering vatbaar. In de praktijk blijkt...

Bekijk

13 september 2017

Doel bereikt?
HRM advies Online diensten en ICT

U leest het op onze website: wij helpen u om uw doelen te bereiken. Dat is mooi, maar hoe dan? U loopt zich dagelijks warm...

Bekijk
Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven