Hoe weet je dat jouw voorcalculatie goed is?

Hoe weet je dat jouw voorcalculatie goed is?

18 januari 2021

Voordat je aan een opdracht begint en een offerte voor de klant gaat maken, bepaal je je uurtarief en maak je een inschatting van de uren die je aan de opdracht verwacht te besteden.

Stel: je uurtarief is € 50 per uur en je verwacht ongeveer 10 uur aan de opdracht te besteden. De verkoopprijs is dan € 500.

In deze situatie bepaal je de verkoopprijs op basis van 2 onderdelen, de benodigde uren en het uurtarief. Je kunt dan ook op beide onderdelen een verkeerde inschatting maken. Daarom 2 tips.

Tip 1: zorg voor een goede inschatting van je uren. Door de ervaring die je opbouwt, weet je hoelang je ergens mee bezig bent. Ook een urenregistratie kan hierbij helpen. Je kunt dan namelijk later altijd nog inzien hoeveel tijd iets heeft gekost. Daarnaast maakt een urenregistratie het mogelijk om na afloop van het project snel een nacalculatie uit te voeren.

Tip 2: zorg voor een goed uurtarief. Bij een te laag uurtarief is het gevolg dat je kosten niet gedekt worden en er geen winst voor jou als ondernemer overblijft. Maak daarom per jaar een inschatting van je kosten en bepaal hoeveel je wilt verdienen. Vervolgens bepaal je hoeveel uren je per jaar kunt factureren. Ten slotte deel je de kosten en winstdoelstelling door het aantal uren en heb je je uurtarief bepaald.

Deze tips lijken wellicht eenvoudig, maar de praktijk is vaak weerbarstiger dan de theorie. Vind je het fijn als iemand met je meedenkt? Neem gerust contact met ons op!

Rendementsadvies

Geschreven door Dirieke op 18 januari 2021.

Heb je naar aanleiding van dit artikel toch nog vragen?

dirieke@vlkadviseurs.nl

Gerelateerde blogs

25 januari 2018

Rendementsverbetering binnen het familiebedrijf
Trainingen Rendementsadvies

Wanneer heb je een goed resultaat behaald? De antwoorden die op deze vraag worden gegeven wijken erg van elkaar af…. Ik geef een paar voorbeelden: ...

Bekijk
Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven