Ontstentenis en belet (huh?)

Ontstentenis en belet (huh?)

28 januari 2022

In onze dagelijkse accountancypraktijk komen we de term ‘ontstentenis en belet’ in ieder geval één keer per jaar tegen. Dat is bij de algemene vergadering van aandeelhouders. In die vergadering worden besluiten genomen, bijvoorbeeld als het gaat om de vaststelling van de jaarrekening of de hoogte van de beloning van bestuurders. Een besluit wat te doen in geval van ontstentenis en belet van de bestuurder kan ook op de agenda staan.

Ontstentenis is aan de orde als er geen bestuurder meer in functie is. De oorzaak daarvan kan ontslag, aftreden of overlijden zijn. En als je denkt ‘dat overkomt mij niet’: Google levert aardig wat hits op als je zoekt op ‘directeur overleden’. En daar zijn bestuurders bij die op dat moment in functie waren. En ontslag van bestuurders door de vergadering van aandeelhouders is ook geen sporadisch voorkomend iets, alhoewel de kans op zoiets wel erg klein is als je zowel aandeelhouder als bestuurder bent.

Het is wel zo praktisch om van te voren iemand aan te wijzen als opvolgend bestuurder in geval van ontstentenis. In geval van plotseling ontslag, aftreden of overlijden hoeft niet op stel en sprong een wervingstraject gestart te worden om de ontstane vacature in te vullen.

Bij belet van de bestuurder is deze nog steeds in functie, maar tijdelijk niet in staat om die te vervullen. Dan kun je denken aan vakantie, ziekte en zwangerschapsverlof. Daar is wat minder inbeeldingsvermogen voor nodig dan bij ontstentenis. Als je wilt dat geldige besluiten genomen kunnen worden tijdens je vakantie naar één van de Kaapverdische eilanden -al is het maar het rechtsgeldig kunnen afsluiten van een telefoonabonnementje voor een van de medewerkers-  is het handig om bij voorbaat iemand aangewezen te hebben.

Redenen genoeg om eens na te denken om een geschikte, tijdelijke opvolger. 

Meer weten over tijdelijke opvolging? Een specifieke situatie bespreken? Neem gerust contact op!

Accountancy

Geschreven door André op 28 januari 2022.

Heb je naar aanleiding van dit artikel toch nog vragen?

andre@vlkadviseurs.nl
06 - 55 37 36 27

Gerelateerde blogs

5 januari 2021

Ben jij als ondernemer / bestuurder wel met de juiste dingen bezig?
HRM advies Administratieve ondersteuning

Het is een goed teken wanneer je als ondernemer (samen met je personeel) druk bent. Maar wanneer je té druk bent, is het niet meer...

Bekijk

12 januari 2021

Hoe bestuur jij je (familie)bedrijf?
Rendementsadvies

Ben jij dit jaar ook met goede voornemens begonnen? Wellicht heb je voorgenomen om dit jaar meer áán je bedrijf te werken dan erin en...

Bekijk
Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven