De jaarrekeningbespreking

De jaarrekening

Elke ondernemer zal jaarlijks zijn jaarcijfers moeten (laten) opmaken. Van een zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) tot ondernemingen met 100 personeelsleden. Voor veel ondernemers zijn dit beknopte jaarcijfers welke benodigd zijn voor de aangiften inkomstenbelasting of een jaarrekening met accountantsverklaring. Een vaak gehoorde opmerking is dat het bij de jaarrekeningbespreking over van alles gaat behalve de jaarrekening zelf. Te denken valt aan toekomstvisie, strategie, procesoptimalisatie, financiële planning en zo komen er nog veel meer onderwerpen ter sprake aan de tafel. Stuk voor stuk goede gespreksonderwerpen! De samengestelde jaarrekening is niet voor iedere ondernemer gemakkelijk te lezen. Daarom is het zeer raadzaam om ook de jaarrekening zelf goed door te nemen.

Actuele ervaring

Onlangs had ik een zogeheten jaarrekeningbespreking met een nieuwe klant. Nadat we allerlei diverse zaken besproken hadden, heb ik met hem de jaarrekeningen uitgebreid doorgenomen. In de holding stond aan de activa zijde van de balans een rekening-courant directie vermeld van ca.
€ 200.000. Toen ik dat samenvatte dat hij (de eigenaar) een schuld had van ca. € 200.000 aan zijn eigen holding, schrok hij daarvan. Hij was zich hier totaal niet van bewust. 

Alhoewel voor ondernemers de toekomstperspectieven en kansen/mogelijkheden meer prioriteit hebben dan het verleden (jaarrekening), is mijn advies dan ook om af en toe terug te blikken naar het verleden (bijvoorbeeld in de vorm van de jaarrekening). 

Kop koffie?

Op zoek naar een accountant die meedenkt en meespart met u, maar ook uw jaarrekening(en) duidelijk uitlegt? Bel gerust voor een afspraak en dan zorg ik dat de koffie klaar staat.

Jacco Wijnen

Adviseur

jacco@vlkadviseurs.nl

Neem direct contact op
De jaarrekeningbespreking
Donderdag 25 juni 2020

Blog

De jaarrekening Elke ondernemer zal jaarlijks zijn jaarcijfers moeten (laten) opmaken. Van een zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) tot ondernemingen met 100 personeelsleden. Voor veel ondernemers zijn dit...

Lees verder
Familiebedrijf de beste werkgever?
Donderdag 31 oktober 2019

Blog

“De wederkerige loyaliteit die veel familiebedrijven en hun werknemers ervaren is goud waard.” Deze constatering volgt uit het onderzoeksrapport[1] van het Erasmus Centre for Family Business (ECFB),...

Lees verder
Omzet vergroten vanuit je eigen klantenbestand
Donderdag 11 juli 2019

Blog

Een schat aan informatie, daar kun je als onderneming zo maar ongemerkt bovenop zitten. En die informatie kun je goed gebruiken. Banken in Nederland doen dat (of...

Lees verder
Geslaagde introductiemiddag RENDEMENTverbetering
Lees verder