Budding Elektrotechniek

Martien Budding is in 2006 gestart als zelfstandige en heeft inmiddels zijn bloeiende bedrijf Budding Elektrotechniek. Hij vertelt hoe zijn neef Erik Meijer is geparticipeerd in Budding Elektrotechniek.

In 2006 is Martien voor zichzelf begonnen samen met een compagnon. Hij had toen het bedrijf Maré Electrotechniek. Deze samenwerking heeft echter niet goed uitgepakt waardoor de compagnons in 2010 uit elkaar zijn gegaan. Voor Martien was dit geen reden om niet zelfstandig door te gaan. Daarom is hij doorgegaan met Maré Electrotechniek. Dit proces heeft Van Lienden & Kooistra destijds ook begeleid. In 2017 heeft Martien zijn handelsnaam veranderd naar Budding Elektrotechniek.

Budding Elektrotechniek is gevestigd in Opheusden en is een elektrotechnisch installatiebedrijf. Samen met zijn vrouw vormde Martien een V.O.F. Martien had 1 medewerker in dienst, zijn neef Erik Meijer, en daarnaast werkt hij nog met een aantal ZZP-ers.

Omdat de klik met Erik erg goed is, heeft Martien besloten Erik te laten participeren in Budding Elektrotechniek. Daarvoor heeft Martien meerdere redenen. Hij gunt Erik om te participeren in de onderneming omdat Erik hier ook hard voor werkt. Erik heeft eerst een aantal jaar gewerkt bij Budding Elektrotechniek, waarbij de samenwerking altijd als heel prettig is ervaren. Verder is het voor Martien ook een stukje bedrijfszekerheid om Erik te laten participeren. Zo kan hij over een aantal jaren rustig afbouwen en weet hij dat de continuïteit van zijn bedrijf gewaarborgd blijft.

Ook Erik vindt participeren in Budding Elektrotechniek een mooie stap. Hij geeft aan dat hij het ziet als een stap waarin hij vooral bezig is met zijn toekomst. Het geeft een stukje zekerheid en daarnaast is het ook een leuke bijkomstigheid om er fiscaal meer aan over te houden dan dat hij alleen in loondienst is. De verdeling is op dit moment zo dat Martien 65% winstaandeel heeft in zijn onderneming, de vrouw van Martien 25% en Erik 10%. Deze percentages komen bij de arbeidsvergoeding op. Deze percentage kunnen in de toekomst veranderen wanneer Martien zich steeds meer terugtrekt en Erik steeds meer het bedrijf gaat overnemen.

 

Martien: “Peter Kooistra heeft hier voorzien in percentages
die voor ons allemaal goed voelen”.

 

Naast het aandeel in de onderneming is er ook nog het stukje medezeggenschap. Dit kan apart geregeld worden. Het is dus niet zo dat een medewerker die participeert altijd medezeggenschap heeft in de onderneming. In de situatie van Budding Elektrotechniek is dit wel het geval. Naast de investering heeft Erik dus ook medezeggenschap in de onderneming. Dit gaat eigenlijk altijd vanzelf, maar dat komt ook omdat Martien en Erik qua karakters goed matchen.

 

Erik: "Natuurlijk zijn er altijd kleine meningsverschillen,
bijvoorbeeld over investeringen, maar daar komen we wel uit”.

 

Martien en Erik hebben de begeleiding van Van Lienden & Kooistra bij het proces van medewerkersparticipatie als prettig ervaren. Budding Elektrotechniek is ooit klant geworden omdat Martien Peter Kooistra via via kende. Martien kent VLK dus al heel lang en vindt het advies dat gegeven wordt prettig. Vaste contactpersoon voor dagelijkse zaken is Jacco Wijnen, dat is ook erg prettig. Zeker het werken met vaste contactpersonen is fijn, omdat zij ook weten wat er in het verleden besproken is en waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. 

Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven