Brasserie Bakkerij van Toor is al ruim dertig jaar een vertrouwd adres in Rhenen. Met ambachtelijk gebakken brood uit de eigen oven en een gezellige brasserie verbindt de onderneming traditie met aandacht voor duurzaamheid.
Inwoners van Rhenen en toeristen hebben er vast weleens koffie gedronken of een broodje gegeten: Brasserie Bakkerij Van Toor is al dertig jaar een begrip in Rhenen. Gevestigd aan de Molenstraat biedt de brasserie ruime zitgelegenheid en een terras met uitzicht op het centrum en de karakteristieke Cuneratoren. Het familiebedrijf begon als bakkerij, maar sinds 2001 is er een brasserie aan toegevoegd. De combinatie van ambachtelijk brood uit eigen oven en een gastvrije sfeer maakt het tot een geliefde plek waar veel mensen graag vertoeven.
Familie
Brasserie Bakkerij van Toor was vanaf de oprichting eigendom van de familie Van Toor. In 2022 nam Sven Schmitz het bedrijf over, maar dat deed hij niet zonder kennis van zaken. Van 2002 tot 2011 was hij namelijk al werkzaam bij Brasserie Bakkerij van Toor. Nu is Sven de eigenaar, maar de brasserie voelt nog altijd als een familiebedrijf. De oude eigenaar Frits van Toor bakt elke vrijdag brood. Sven Schmitz heeft duidelijk plezier in zijn werk en vertelt graag over het bedrijf waar hij sinds drie jaar de gelukkige eigenaar van is. “Wij hebben hier een bakkerij waar we heerlijke ambachtelijke broden maken. Ook hebben we onze brasserie waar we ontbijt- en lunchgerechten hebben, maar waar je ook voor de borrel terecht kan. Daarnaast bieden we catering opties voor de bezorging aan huis. We doen eigenlijk van alles”, vertelt Sven.
Samenwerking
De combinatie van een bakkerij en een brasserie maakt dat Sven altijd druk is, maar voor de zakelijke kant weet hij zich sinds de overname in 2022 ondersteund door VLK. “Gedurende het hele traject, van het eerste gesprek en financieringsaanvraag tot aan de overdracht bij de notaris, heb ik samengewerkt met VLK. Hierdoor is de overname van Brasserie Bakkerij van Toor uiteindelijk werkelijkheid geworden.” Sven Schmitz ervaart de samenwerking met VLK als zeer prettig. “We werken samen met VLK op het gebied van onze jaarstukken, maar ook voor HR en salaris gerelateerde zaken. Ik werk fijn samen met VLK, omdat we korte lijnen hebben. Als er wat is kan ik altijd even bellen.”
Dat kan VLK’s Jaap van Lienden alleen maar beamen. “Ik ben enthousiast over de samenwerking met Sven. Sven is een open persoon en we kunnen het samen goed vinden”, vertelt Jaap. “Ik mag met Sven meedenken op allerlei gebied. Aanvankelijk bij de overname van het bedrijf en de financieringsaanvraag, maar nu ook bij het personeelsbeleid en de verduurzaming van het pand. Ik blijf graag met Sven samenwerken bij de verdere ontwikkeling van zijn onderneming.”
Duurzaamheid
Wat de verduurzaming van Brasserie Bakkerij van Toor betreft, is de laatste stap nog niet gezet, want zowel de bakkerij als de brasserie bieden hiervoor verschillende mogelijkheden. Dat begint al bij de manier waarop ze het brood bakken. Sven legt uit: “We bakken ambachtelijk brood op een duurzame manier. In plaats van de temperatuur steeds te verhogen of verlagen, bakken we het brood nu in de volgorde van de temperatuur van de oven. Hierdoor wordt energie bespaard.”
Ook investeerde Sven in isolatie van het pand en in de aanschaf van duurzame apparaten voor zowel de bakkerij en brasserie, zoals een duurzame koeling. Over volgende stappen denkt Sven goed na. “We hebben nu het voornemen om zonnepanelen op ons dak te leggen Zo zijn en blijven we volop bezig met het verduurzamen van ons pand en het bedrijf.”