In 8 stappen naar een geslaagde bedrijfsopvolging: de bedrijfswaardering

In 8 stappen naar een geslaagde bedrijfsopvolging: de bedrijfswaardering

24 augustus 2023

Wanneer je van plan bent om je familiebedrijf over te dragen aan de volgende generatie, is het noodzakelijk om de waarde van je bedrijf te bepalen. Deze waarde bepaal je voor jezelf, voor je opvolger en voor de Belastingdienst. 

De waarde van je bedrijf wordt bepaald op basis van verschillende factoren. Denk aan financiële prestaties, de actualiteit, markttrends en toekomstige verwachtingen. Wij gebruiken hiervoor de Discounted Cash Flow (DCF)-methode om samen met de eigenaar tot een realistische waardering te komen. Deze methode is een betrouwbaar instrument dat ook door de Belastingdienst erkend en gewaardeerd wordt. Door deze methode te volgen, voorkom je dus gedoe met de fiscus achteraf.

Welke informatie is nodig voor een  bedrijfswaardering?
Wanneer je de waarde van je bedrijf wilt bepalen, bespreken we samen de input die nodig is voor de DCF-methode. Het gaat hierbij voornamelijk om zaken als huidige financiële prestaties en vooruitzichten. Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van de historische financiële prestaties, maar belangrijker nog: de toekomstige geldstromen. Wat zijn de verwachtingen voor de komende jaren? Welke (grote) investeringen zijn er nodig?

Naast de financiële prestaties en vooruitzichten kijken we ook naar de positie van het bedrijf ten opzichte van de concurrentie. Dit is allemaal nodig om een goede onderbouwing op papier te kunnen zetten. Want waarderen is eigenlijk vooral beargumenteren.

Hoe werkt bedrijfsopvolging en de DCF-methode?
Eenvoudig uitgelegd; met de DCF-methode kijken we naar hoeveel je in de toekomst verwacht om te zetten, hoeveel je daarvoor moet investeren en hoe lang het duurt voordat je bedrijf dat ten gelde kan maken. Vervolgens wordt er gekeken naar hoeveel die verwachte opbrengst vandaag de dag waard zou zijn, rekening houdend met een risicopremie.

Bedrijfswaardering en overeenstemming tussen partijen
Bij een bedrijfswaardering speelt toekomstvisie een bepalende rol. Het kan voorkomen dat de nieuwe eigenaar, zoon/dochter, een andere visie heeft dan bijvoorbeeld vader die het bedrijf heeft opgebouwd. Op dat moment is het goed dat een adviseur als het ware ‘boven deze twee partijen hangt’. Onze adviseurs kunnen hierin begeleiden, zodat we tot een waardebepaling komen waar zowel de eigenaar als de opvolger achter staat.

Vervolgens leggen we dit meestal voor aan de Belastingdienst Zo realiseren we meer zekerheid en is de uiteindelijke waarde iets waar niet alleen de bedrijfseigenaren het mee eens zijn, maar ook de Belastingdienst.

Download: Stappenplan bedrijfsopvolging
Naast de bedrijfswaardering zijn er nog andere stappen die genomen moeten worden om tot een goede opvolging in het familiebedrijf te komen. Begin op tijd en download het stappenplan bedrijfsopvolging.

Download - Stappenplan bedrijfsopvolging

Waardering

Geschreven door Jaap op 24 augustus 2023.

Heb je naar aanleiding van dit artikel toch nog vragen?

jaap@vlkadviseurs.nl
06 - 22 46 27 41

Gerelateerde blogs

7 maart 2017

Fiscus kijkt mee bij waardering familiebedrijf
Fiscale zaken Waardering

De waardering van het familiebedrijf is vanuit fiscaal oogpunt een hot issue. De Belastingdienst kijkt namelijk kritisch mee met de waarderingsmethodiek die is toegepast en...

Bekijk
Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven