Verzuim versus krapte op de arbeidsmarkt

Verzuim versus krapte op de arbeidsmarkt

5 november 2021

Veel werkgevers hebben te maken met één of meerdere vormen van verzuim. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor druk op de organisatie. Medewerkers moeten harder of meer gaan werken om de werkvoorraad bij te houden. Het risico op verzuim neemt hierdoor toe. Dit kan zich vertalen in fysieke en/of mentale belasting.

Door de krapte op de arbeidsmarkt is vervanging zoeken bij langdurige ziekte nog moeilijker geworden. Hierdoor komt er meer werk terecht bij andere werknemers, die op hun beurt ook weer overbelast dreigen te raken. Als werkgever kom je in een vicieuze cirkel terecht: verzuim kan leiden tot nog meer verzuim.

Wat is nu eigenlijk verzuim? Verzuim is het tijdelijk of langdurig niet kunnen uitvoeren van werkzaamheden door een werknemer. Ziekte is niet altijd de reden voor verzuim. Ook een conflict of arbeidsongeschiktheid kunnen leiden tot verzuim.

Er zijn verschillende soorten verzuim:

  1. kortdurend ziekteverzuim bijvoorbeeld een simpel griepje,
  2. frequent kortdurend (ziekte)verzuim bijvoorbeeld een fragiel gestel, werkstress, privéproblemen,
  3. langdurend ziekteverzuim en
  4. ongeoorloofd verzuim (medewerker blijft zonder toestemming weg van het werk).

Juist nu speelt duurzame inzetbaarheid van medewerkers een belangrijke rol. In deze tijden is het belangrijk om personeel te behouden. Daarnaast levert de aandacht voor duurzame inzetbaarheid ook een preventief effect op het voorkomen van verzuim.

Wat is nu eigenlijk duurzame inzetbaarheid? In essentie betekent duurzame inzetbaarheid: het werkplezier optimaliseren door continu te focussen op inzetbaarheid, vitaliteit en ontwikkeling van medewerkers, zodat zij in hun arbeidsleven een passende rol kunnen vervullen. Kort gezegd met plezier naar het werk!

Draag jij al bij aan gezond ondernemen? De HR-adviseurs van Van Lienden & Kooistra helpen je graag bij het toepassen van deze verandering! Wij bieden tevens begeleiding van het lopende verzuim. Neem gerust contact met ons op!

HRM advies Werving en Selectie Salarisadministratie en salarisverwerking

Geschreven door Kelly op 5 november 2021.

Heb je naar aanleiding van dit artikel toch nog vragen?

kelly@vlkadviseurs.nl
0317 - 61 56 86

Gerelateerde blogs

10 januari 2019

Vaderschapsverlof
Online salarissen Salarisadministratie en salarisverwerking

Met ingang van 1 januari 2019 is het aantal vaderschapsverlofdagen (geboorteverlof) verhoogd van twee naar maximaal vijf dagen. Deze dagen kunnen opgenomen worden tot vier...

Bekijk

9 maart 2020

Vermelding reden van ontslag
HRM advies Arbeidsovereenkomst

Met ingang van 1 januari 2020 zijn er veel wetswijzigingen doorgevoerd. Eén van deze wetswijzigingen is de vermelding van reden voor ontslag. De minister van...

Bekijk

15 maart 2023

Zo krijg je loyalere en meer betrokken medewerkers
HRM advies Werving en Selectie

De krapte op de arbeidsmarkt is ongetwijfeld ook een grote uitdaging voor jouw bedrijf. Je zet je beste beentje voor om actief nieuwe werknemers aan...

Bekijk
Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven