Vastgoedfinanciering en omzetbelasting / overdrachtsbelasting

11 juni 2013

 

Is het nog mogelijk om vastgoed te financieren? Banken zijn erg voorzichtig op de vastgoedmarkt.

De komende jaren zal behoorlijk wat vastgoed opnieuw gefinancierd moeten worden. Doordat banken zich extreem voorzichtig opstellen, zit de vastgoedmarkt ‘op slot’ en is er sprake van een enorme prijsdaling. Ook financieren van vastgoed voor eigen gebruik is de afgelopen jaren steeds moeilijker geworden.

Om extreme leegstand te voorkomen is op 31 oktober 2012 een besluit uitgevaardigd (BLKB2012/1752M) waarin een verruimde projectontwikkelaarsresolutie is opgenomen. Kort gezegd komt het hierop neer: indien een onroerende zaak door een ondernemer wordt gebouwd met het oog op verkoop, dan mag de levering (na feitelijke ingebruikname van het onroerend goed) binnen 24 maanden zonder overdrachtsbelasting maar mét omzetbelasting plaatsvinden.

Deze regeling kan helpen om leegstand van ontwikkeld commercieel vastgoed te bestrijden. Aan de andere zijde kunnen ondernemers ervoor kiezen om eerst een pand eerst te huren en dit pand daarna te kopen. Zo heeft de ondernemer nog 24 maanden de tijd om extra vermogen op te bouwen voor de aankoop van het pand.

Als u eigenaar bent van nieuw vervaardigd onroerend goed als belegger of ontwikkelaar, let dan op het feit dat als uw vastgoed gefinancierd is, dat de financierder akkoord moet gaan met de verhuur van het commercieel vastgoed.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Vraag het na bij uw relatiebeheerder of neem contact met J.J. (Jaap) van Lienden op 06-22462741.
Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven