Hans Hendrikse van Hendrikse Machines vertelt hoe hij ooit begonnen is met het opkopen van fabrieken die gesloten werden en hoe dit geleid heeft tot het huidige bedrijf Hendrikse Machines.
Hans Hendrikse heeft in zijn loopbaan vóór de start van zijn eigen bedrijf tien jaar gewerkt bij een ingenieursbureau en zes jaar bij een bedrijf dat veevoederfabrieken bouwde. Bij laatstgenoemde werkgever deed Hans een project bij een wasmiddelenfabrikant in Nijmegen. Korte tijd later vernam hij van zijn broer dat deze fabriek gesloten zou worden. Aangezien hij nog goede contacten had met de directie van deze fabriek heeft hij de fabriek in zijn geheel gekocht. Vervolgens heeft hij deze fabriek ontmanteld en de gebouwen terug verkocht voor één gulden.
De inventaris van de fabriek bestond uit transportbanden, silo’s, mengers, heftrucks en hoogwerkers. Dit werd door Hans toentertijd (in 1999) ter verkoop aangeboden in de Telegraaf op de pagina “zaken en transacties”. Dat ging als een tierelier en Hans had de smaak goed te pakken.
Dat was ook de reden dat hij hiermee doorging. De volgende aankoop was een fabriek in tandpasta. Ook daarvan raakte Hans de inboedel zo kwijt. Daarna volgden nog vele fabrieken, waaronder ook meerdere fabrieken in machinebouw, hoogwerkers en speciale kraanbanen. Zo is dan ook Hendrikse Machines ontstaan.
Ondertussen werden er ook al machines verhuurd. In 2013 is Hendrikse Verhuur gestart door dochter Mieke en haar man Gert Kok.
Intussen werden er allerlei machines verkocht maar ook gebouwd. Deze machinebouw had als gevolg dat Hendrikse Machines ook fabrieken ging inrichten. Niet alleen in Nederland, maar ook in onder andere Duitsland en Nigeria.
In die tijd is Hendrikse Machines ook gestart met het inrichten van magazijnen. Het doel was om zo klanten een compleet concept aan te kunnen bieden. Dus zowel stellingen en entresolvloeren als heftrucks en pompwagens.
Sinds 1 januari 2022 is er een nieuwe generatie toegetreden in het bedrijf. Deze generatie bestaat uit zoon Cors en dochter Johanny. Daarnaast is ook Corné Hardeman, een medewerker die al 15 jaar bij Hendrikse Machines werkt, toegetreden.
De taken binnen het bedrijf zijn netjes verdeeld onder de vier eigenaren. Zo houdt Hans zich voornamelijk bezig met de in- en verkoop en magazijnen. Johanny doet de administratie en voornamelijk de telefonische verkoop. Cors houdt zich bezig met de keuringen van de machines en ook met reparatie van machines en Corné is voornamelijk druk met het aansturen van de werkplaats en de storingen.
Hendrikse Machines is sinds 2018 klant bij VLK. Dat bevalt erg goed. Vóór 2018 was de zwager van Hans de boekhouder van Hendrikse Machines. Hij is echter overleden en toen is zijn bedrijf overgegaan naar een andere accountant. Op een gegeven moment kwam relatiebeheerder Henk van Ginkel van VLK binnen om te vragen of Hendrikse Machines toevallig nog op zoek was naar een nieuwe accountant. Hij kwam precies op het juiste moment en daarom is Hans toen ook gelijk overgestapt.
Het boekwerk doen ze bij Hendrikse Machines zelf. VLK doet de rest. Met name is er veel contact met collega Anton Groeneveld. Johanny: “Hij weet echt alles en is daarnaast ook nog punctueel en makkelijk in de omgang”. Voornamelijk tijdens het regelen van de bedrijfsovername kwam Jaap van Lienden in beeld.
Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.
Alles voor familiebedrijven