Barneveldse Dozenhandel B.V.

Jeffrey Kleijn heeft een deel van de aandelen van Barneveldse Dozenhandel BV, het bedrijf van zijn moeder Jacolina, overgenomen. Hij vertelt over de vragen, maar ook twijfels die hij als opvolger had en wat de begeleiding van VLK tijdens dit traject hen heeft opgeleverd.

Jeffrey: “Ik werkte 9 jaar in het bedrijf en ik vroeg me steeds vaker af: hoe ziet mijn moeder de toekomst en wat is mijn toekomst binnen het bedrijf?

Ik had nog veel vraagtekens toen de overname van het familiebedrijf ter sprake kwam. Mijn moeder en ik hebben daar beiden weinig kaas van gegeten. Wat moet er bijvoorbeeld allemaal wettelijk geregeld worden? Hoe ziet een opvolgingstraject eruit?”

Ze zijn daarom op zoek gegaan naar een partij die hen daarbij zou kunnen helpen.

Jeffrey: ”De expertise van Van Lienden & Kooistra in familiebedrijven heeft ons toen over de streep getrokken. Het eerste contact dat wij met Peter Kooistra hadden, gaf direct veel vertrouwen.”

Voor zijn moeder was het belangrijk dat het bedrijf een goede opvolger zou hebben en dat zij er beiden financieel goed in begeleid zouden worden. Ze vroeg zich met name af: Hoe staat het bedrijf ervoor? Is het bedrijf gedeeltelijk overdragen een verstandige stap? Wanneer ga je met pensioen en hoe bouw je dit af?

“Ondanks dat niet alle familieleden betrokken zijn bij het bedrijf, zijn ze wel indirect betrokken. Pluspunt vonden wij dat VLK niet alleen kijkt naar hoe je het op een nette manier regelt voor beide partijen, maar ook begeleidt in hoe jij dit richting de andere kinderen communiceert”

Omdat er nog veel vragen leefden, nodigde Peter Kooistra het hele gezin uit voor een gesprek.

Jeffrey: ”Je bent familie en openheid van zaken is belangrijk. Het traject werd toegelicht en iedereen kon zijn of haar vragen stellen. Peter kan moeilijke zaken heel goed verwoorden. Duidelijk voor iedereen werd dat ik niet allen een goede opvolger, maar ook een reële koper ben."

Hij vervolgt: “Wij hebben nu een richtlijn voor een traject van 5 jaar. Een minderheidsbelang is een goede en veilige constructie. Zowel voor mij als mijn moeder. Vooraf is de constructie aan de Belastingdienst voorgelegd. Dan weet je zeker dat het allemaal goed geregeld is.”

“De begeleiding van VLK heeft ons beiden veel rust en een goed perspectief gegeven om door te praten over ‘hoe nu verder’”

Jeffrey: “De prijs staat vast. Het pad is gelegd en wij hebben nu beiden een idee wat ons te wachten staat. Mijn twijfels op dit gebied zijn verdwenen en ik kan me weer volledig op de ontwikkeling van het bedrijf richten.

Er zijn ook duidelijke afspraken gemaakt over de arbeid die wij leveren in een aandeelhoudersovereenkomst. Je wilt voorkomen dat je denkt: hoe zit dat nou? Het is belangrijk om dingen af te dichten, zodat je geen onnodige discussie krijgt.”

In een volgende fase plannen ze weer een gesprek: hoe staat het ervoor? Wil moeder een stapje terug en een percentage van de aandelen overdragen? Of gaan ze voor een volledige overname?

“Moeder en ik hebben goede gesprekken gevoerd onderling. Zakelijk gezien zijn wij dichter bij elkaar gekomen. Wij begrijpen elkaar beter en voelen ons meer betrokken. Wij vullen elkaar aan en beseffen dat we elkaar nodig hebben”

“Peter heeft tijdens het hele traject veel betrokkenheid getoond. Een voorbeeld is dat ik hem vertelde over een nieuwe klant en dan onthoudt hij dat. Hij las later iets over dat bedrijf en dat stuurt hij dan direct door in een appje. Dat kan ik dan erg waarderen.

Maar ook om tussendoor een idee voor een investering voor te leggen en draagkracht voor jezelf zoeken, kan ik altijd even bellen. Peter is heel prettig in de omgang, geeft eerlijk advies maar stelt ook kritische vragen. Het is heel waardevol om een financiële connectie te hebben die veel soortgelijke casussen ziet en je dan de bevestiging kan geven. Zonder daar direct een factuur voor te sturen.”

“Ik beveel VLK aan vanwege hun persoonlijke betrokkenheid, hun heldere plan van aanpak en de rust die ze creëren voor zowel direct als indirect betrokkenen”

 

 

Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven