Specialisten in waterbeheersing gaan overzee

11 maart 2014

De beelden van overstroomde gebieden in Engeland haalden dit jaar al verschillende keren de pers. De overburen hielden het waterpeil niet onder controle. Voor HC Waterbeheersing uit Kesteren is Engeland dan ook een vijver waarin nog genoeg valt te vissen. Over 25 procent omzetstijging, groeien met eigen geld en de oversteek naar Engeland.

 

Het waterpeil in ons laagland wordt zorgvuldig geregeld. Daar zijn niet alleen indrukwekkende gemalen voor nodig, maar ook stuwen, afsluiters en terugslagkleppen. Een markt waarin Cock Lobach al bijna 25 jaar actief is. “Veertien jaar geleden besloten mijn compagnons Henk en Corine den Hartog en ik voor onszelf te beginnen. Al gauw bleek hoeveel goede relaties waard zijn. We bouwden snel een klantenkring op. Inmiddels hebben we onze bedrijfshal een paar keer uitgebreid, een vestiging in Eck en Wiel en 18 medewerkers op de loonlijst.”

Van klep tot kantelstuw

HC Waterbeheersing ontwikkelt, produceert en levert oplossingen voor waterbeheersing. Het gaat dan hoofdzakelijk om kantelstuwen, spindelafsluiters en terugslagkleppen voor oppervlaktewater en appendages voor het rioolsysteem. Eenvoudig gezegd: oplossingen die ervoor zorgen dat het water naar lager gelegen delen stroomt – of juist niet. Dat kan een kleine klep zijn om een duiker af te sluiten. “Maar we maken ook kantelstuwen van 8 bij 2 meter”, vertelt Lobach. “Het gaat in veel gevallen om staalconstructies, al dan niet voorzien van besturingstechniek. Steeds vaker passen we ook kunststof toe (HDPE). De kunststof producten zijn uitermate sterk en duurzaam. We vervaardigen deze HDPE onderdelen in onze vestiging te Eck en Wiel.”

Baas in eigen huis

Tot nu toe heeft HC Waterbeheersing alles met eigen geld kunnen financieren. “Wij hebben altijd gezegd: we willen baas in eigen huis blijven. Dat vraagt wel om bewust financieel management. Zeker als je omzet met 25 procent groeit, zoals vorig jaar. Voor elk project moeten we het nodige voorfinancieren. Daarom vragen we klanten om aanbetalingen en geven we debiteurenbeheer veel aandacht. Onze liquiditeit kent grote pieken en dalen. Toen we net begonnen waren”, zo blikt Lobach terug, “konden we soms onze salarissen pas overmaken als een klant had betaald.”

Naar Engeland

Het groeien met eigen geld dwingt tot het maken van keuzes. Maar dat neemt niet weg dat HC Waterbeheersing gestaag doorgroeit. De aandacht voor kwaliteit en de klantgerichte opstelling van het team worden beloond. Sinds kort heeft het Betuwse bedrijf zelfs een eigen vestiging in Engeland. “Daar is een enorm marktpotentieel. Het watersysteem is niet zover ontwikkeld als in Nederland. Er is veel achterstallig onderhoud, wat tot de nodige wateroverlast leidt. Daarom hebben wij een Limited (Ltd opgericht, een pand gehuurd en twee Engelse medewerkers aangenomen.” Voor Lobach, die al een jaar of vijftien de weg kent overzee, was dit niet zo ingewikkeld. Het bleek veel lastiger om een bankrekening te openen. “We zijn toen met z’n drieën naar de bank in Engeland gegaan. Nadat ze ons persoonlijk hadden ontmoet, onze paspoorten gezien en ons verhaal gehoord, was de weg vrij. Maar de bank is heel alert op geldstromen rond criminele activiteiten, zoals het witwassen van geld.”

Snel antwoord

Al sinds de start in 2000 is HC Waterbeheersing klant bij Van Lienden & Kooistra. “Ze stellen de jaarrekening samen, verzorgen de salarisadministratie en doen de belastingaangiften. Hebben we vragen op bijvoorbeeld financieel of personeelsgebied, dan kunnen we ook bij hen terecht. En we moeten zeggen: we krijgen altijd snel een adequaat antwoord. Daar houden we van.”

www.hcwaterbeheersing.nl

Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven