"Soms halen we binnen een paar dagen een halve ton op"

19 september 2013

Uit: Barneveldse krant 17/9/2013

Bijna dagelijks zit Peter Kooistra van Van Lienden & Kooistra accountants & adviseurs met ambitieuze ondernemers aan tafel. Want ondernemers met plannen zijn er genoeg. “Maar het is bepaald geen fabeltje dat banken erg terughoudend zijn met financieringen. Wij begeleiden Barneveldse ondernemers daarom sinds kort bij crowdfunding. En met succes.”

Eerst moet Kooistra, met zijn bedrijf gevestigd aan de Albert Plesmanstraat 30, iets kwijt. “Veel ondernemers vergroten hun kans op een financiering door zorgvuldiger met de aanvraag om te gaan”, zegt hij. “De banken zijn selectiever dan ooit. Wij beginnen daarom bij het begin: samen met de ondernemer het businessplan aanscherpen. Vervolgens zorgen we voor een complete financiële onderbouwing. Wie daar te makkelijk over denkt, moet niet klagen als hij nul op rekest krijgt.”

Van Lienden & Kooistra werkt nauw samen met Fizier. Onder die bedrijfsnaam geeft Willem Pater advies over zakelijk bankieren. “Ik heb meer dan 30 jaar ervaring in de bankwereld. Wekelijks zit ik bij banken aan tafel om de ontwikkelingen te volgen. Die ervaring en kennis helpt me om financieringsaanvragen bij banken te verdedigen. 85 procent van de aanvragen leidt tot financiering.”

Toch merken Pater en Kooistra dat uitstekende ondernemingsplannen soms kansloos zijn bij een bank. Plannen die echt realistisch zijn en een kans verdienen. In dat geval hoeven de Barneveldse ondernemers de hoop niet op te geven. “Wij gaan samen met de ondernemer op zoek naar alternatieve financieringsvormen”, vertelt Kooistra. “Sinds kort zijn we actief met crowdfunding bezig. Via speciale platformen, zoals Geldvoorelkaar.nl, wordt een aanvraag gepubliceerd. Iedereen (de ‘crowd’ dus) kan intekenen en bijvoorbeeld 250 of 1000 euro lenen tegen een vast rentepercentage. Heb je een goed plan met niet al teveel risico’s en bied je een aantrekkelijke rente, dan kan het snel gaan. Soms halen we binnen een paar dagen een halve ton op.”

Nee, ook bij crowdfunding ligt het geld niet voor het grijpen. Zorgvuldige voorbereiding is nodig; dat is precies waarom Van Lienden & Kooistra ondernemers hierbij actief begeleidt. “Als goed ondernemerschap en onze expertise bij elkaar komen, ontstaat er iets moois!”

Meer informatie bij Peter Kooistra (06-29056869 of p.kooistra@vlkadviseurs.nl).
Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven