Onroerend goed en bedrijfsopvolging

10 december 2014

Het (financieel) plannen van de bedrijfsopvolging is voor de meeste ondernemers geen alledaagse klus. Zolang er nog geen koper of opvolger in beeld is wordt hier meestal weinig aandacht aan besteed. De koper kan zich echter soms ineens aandienen. Een goede voorbereiding kan dan veel besparen!

Het zakelijk onroerend goed is een lastig onderdeel bij de overdracht van een onderneming. Het onroerend goed vertegenwoordigt vaak een aanzienlijk deel van de waarde van de onderneming. De huidige economische omstandigheden hebben ertoe geleid dat de waarde van onroerend goed in veel gevallen flink is gedaald. De waardevermindering van het onroerend goed wordt over het algemeen niet positief ervaren. Toch zijn er ook kansen die op korte of langere termijn tot forse besparingen kunnen leiden! Hoe het onroerend goed binnen uw onderneming is gesitueerd is hierbij van groot belang.

Het gaat te ver om alle aspecten die hierbij van belang zijn in dit artikel aan de orde te laten komen. De belangrijkste aandachtspunten worden voor het voetlicht gebracht.

BV-structuur

Als het onroerend goed is opgenomen in de BV-structuur is het verstandig om de structuur zodanig in te richten dat de onderneming zowel met als zonder onroerend goed kan worden overgedragen. Door het onroerend goed in een aparte tussenholding onder te brengen kan er, mits dit tijdig is gebeurd, gebruik worden gemaakt van diverse fiscale vrijstellingen voor de vennootschapsbelasting en overdrachtsbelasting als het onroerend goed met de onderneming wordt verkocht.

Eenmanszaak of personenvennootschap

Wanneer het onroerend goed tot het ondernemingsvermogen van de eenmanszaak of firma behoort kan er bij de bedrijfsopvolging ook gebruik worden gemaakt van fiscale faciliteiten voor de inkomstenbelasting en de overdrachtsbelasting als het onroerend goed met de onderneming wordt overgedragen. Dit geldt met name voor fiscaal geruisloze bedrijfsoverdrachten aan familieleden, werknemers of medefirmanten. Als het onroerend goed echter niet wordt overgedragen moet u oppassen! Mogelijk biedt de overgang naar de BV hiervoor een oplossing.

Schenken

Als u overweegt om uw onderneming (gedeeltelijk) te schenken aan de opvolger kan het interessant zijn om het onroerend goed hierbij te betrekken. Er kan in dit geval gebruik worden gemaakt van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Hiermee bespaart u voor de toekomst erfbelasting, overdrachtsbelasting en indien van toepassing inkomstenbelasting. Ook hiervoor geldt dat het wel van belang is welke plaats het onroerend goed heeft binnen uw onderneming.

Herstructureren

Wellicht staat de bedrijfsopvolging nog ver van uw bed. Bij een herstructurering moet u echter rekeninghouden met fiscale sanctietermijnen tot 6 jaar. Een herstructurering kan leiden tot interessante fiscale afrekenmomenten waarmee u bijvoorbeeld oude verliezen kunt verrekenen of juist verliezen kunt creëren.

Kortom, het onroerend goed verdient zeker uw aandacht! Als specialisten werpen wij graag een blik op uw situatie. Voor vragen en uitgebreidere informatie kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Willem de Jong AA RAB

Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven