Nog meer fiscaal voordeel?

11 maart 2014

Onlangs is de nieuwe MIA/Vamillijst 2014 gepubliceerd. Ongetwijfeld heeft u als ondernemer gehoord van de fiscale voordelen die de regeling willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) en de regeling milieu-investeringsaftrek (MIA). Het zijn twee aparte regelingen met een grote overlap. Voor de meeste bedrijfsmiddelen kunt u zowel MIA- als Vamil- voordeel krijgen. Naast de MIA/Vamil bestaat ook de regeling energie-investeringsaftrek (EIA). Deze regeling is gericht op verwarmen, koelen/vriezen, isoleren/afschermen, etc.

Maar heeft u al op deze lijst gekeken of dit voor uw bedrijf van toepassing is?

Er zijn zogenaamde positieve lijsten waarin vermeld staat welke bedrijfsmiddelen goedgekeurd zijn voor MIA/Vamil. De meest bekende lijst is die van elektrisch of hybride voertuigen. Er zijn echter ook positieve lijsten op het gebied van geluid, milieuvriendelijke olie, emissiearme mobiele machines. Maar naast de positieve lijsten zijn er voor u als ondernemers nog meer bedrijfsmiddelen. Onderstaand zomaar een aantal voorbeelden uit de milieulijst:

  • Rijsimulator, bestemd voor het lesgeven in rijvaardigheid door autorijscholen;
  • Oplaadpunt voor elektrische voer- en vaartuigen (inclusief fietsen);
  • Elektronische papierloze printer;
  • Versvetafscheider;
  • Duurzame stallen;
  • GPS/GIS systeem voor precisielandbouw;
  • HR-glas;
  • Isolatie voor bestaande constructies;
  • LED-verlichtingssysteem;
  • Gasgestookte hogedrukreiniger.

Als u wilt weten wat uw mogelijkheden zijn voor het verbeteren van de energie-efficiency, dan is een

Energieadvies iets voor u. Het energieadvies bestaat uit een verkenning van de mogelijkheden om de energie-efficiency van uw bestaande bedrijfsgebouw of bedrijfsproces te verbeteren. De kosten hiervoor komen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor EIA. Als u investeert in een bedrijfsmiddel dat voor EIA in aanmerking komt, kunt u de kosten bij uw EIA-aanvraag meenemen.

Iets voor u?

Als zijnde bijvoorbeeld horecaondernemer, ziet u het zitten om uw cliënten te voorzien van een maaltijd terwijl hun elektrische fiets cq auto wordt opgeladen aan uw oplaadpunt.

Kortom: er zijn vaak meer (fiscale) mogelijkheden dan u denkt. Loopt u met het idee om te gaan investeren en twijfelt u of het voldoet aan de regeling, neem dan contact op met uw adviseur bij Van Lienden & Kooistra, dan kijken we samen wat de mogelijkheden zijn!

Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven