Inkeren? Uw laatste kans!

9 april 2014

U hebt er ongetwijfeld al het een en ander over gehoord in de media: de inkeerregeling! Als vernieuwend advieskantoor zijn wij, als Van Lienden & Kooistra, al jaren actief om dit proces te begeleiden. Vermogen niet aangegeven? Inkomsten niet verantwoord? Dit kan alsnog. En tot en met 1 juli 2014 kost het u minder! Tijd voor een toelichting.

Wat is inkeren?

De inkeerregeling, houdt in dat u in het verleden inkomen of vermogen, niet in uw aangifte hebt verantwoord. Als u dit vrijwillig wenst te herstellen, doet u een beroep op de inkeerregeling. Dit betekend dat u alsnog de belasting gaat betalen, die u verschuldigd was geweest indien u wel alles had aangegeven. Deze belasting wordt, indien er sprake is van buitenlands inkomen of vermogen berekend over de afgelopen 12 jaar. Indien dit uitsluitend binnenlands inkomen of vermogen betreft wordt deze belasting over de afgelopen 5 jaar berekend.

Daarnaast wordt er een boete berekend, ook bij het vrijwillig inkeren. Deze boete bedraagt 30% van het alsnog verschuldigde belastingbedrag. De laatste 2 heffingsjaren zijn uitgesloten van de boete.  Wanneer u niet vrijwillig inkeert en de belastingdienst ontdekt dit, dan geldt er een maximum boete van € 300%. Een heel verschil!

Als laatste berekend de belastingdienst nog rente over het na te betalen belastingbedrag. Dit is vanwege het feit dat de belastingdienst het belastinggeld later binnenkrijgt dan wanneer u dit direct had opgegeven. Deze rente wordt niet berekend over het boetebedrag.

Maar dat kost toch een heleboel geld, dus waarom dan nu inkeren?

De vraag of u wilt inkeren is een afweging die u zelf moet maken, maar als u al overweegt dit te doen, dan is dit wel het aangewezen moment. De reden hiervoor is dat het, vanwege een aankondiging van 2 september 2013 van de toenmalige staatssecretaris Frans Weekers, mogelijk is een beroep te doen op de inkeerregeling, zonder dat u een boete krijgt opgelegd. En dat scheelt! U moet dan wel een beroep doen op deze regeling voor 1 juli 2014.

Waarom deze tijdelijke versoepeling?

De inkeerregeling wordt tijdelijk versoepeld omdat er een nieuw heffingssysteem komt voor de inkomstenbelasting. In dit nieuwe systeem krijgen worden de regels voor kwaadwillenden strenger. De kwaadwillenden kunnen nog 12 jaar worden aangeslagen voor verzwegen inkomen en vermogen. Ook in binnenlandsituaties!

Wat gebeurt er na 1 juli 2014?

Vanaf 1 juli 2014 tot 1 juli 2015 herleeft de boete van 30%. Daarna wordt de inkeerregeling verder aangescherpt en geldt voor zwartspaarders een boete van 60%.

Meer informatie of een vrijblijvend gesprek?

Onze contactgegevens vindt u op www.inkeren.nl.

Al voor 2 september 2013 een vaststellingsovereenkomst (met boete) getekend?

Neem ook dan contact met ons op. Wij onderzoeken momenteel de mogelijkheden om ook deze boete aan te vechten. Speelt dit bij u? Meld dit bij ons en wij houden u op de hoogte!


Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven