Het verkoopklaar maken van uw bedrijf

6 november 2013

Veel ondernemers zien dat de waarde van de onderneming onder druk komt te staan en dat verkoopmogelijkheden afnemen. Dit is vaak de reden om verkoop nog maar even uit te stellen.  U kunt echter beter maatregelen nemen die de verkoopkansen en de waarde vergroten.

Voorbereiding

De voorbereiding voor verkoop dient zorgvuldig te worden aangepakt. Alle facetten binnen de onderneming dienen te worden belicht. U moet hierbij onder andere denken aan de juridische- en fiscale structuur, financiering, personeel en organisatie.

Juridisch

Het is van groot belang de structuur van de onderneming zodanig in te richten dat de zaken die overgedragen worden in de juiste entiteit zitten. Tevens dienen contractuele verplichtingen correct te zijn vastgelegd. Aan het (fiscaal) herstructureren zijn vaak wettelijke termijnen verbonden. Dit is alleen al een reden om tijdig te anticiperen.

Financiering

De financieringsstructuur van een bedrijf dient zo te zijn ingericht dat deze geen belemmering vormt bij de verkoop van de onderneming. Verder zijn er wellicht mogelijkheden om het vermogen reeds gedeeltelijk uit te keren waardoor de koopprijs lager wordt en de financierbaarheid van de onderneming beter wordt.

Personeel en organisatie

Het menselijk kapitaal binnen een onderneming is een belangrijke factor bij de overname van een onderneming. Een goed personeelsbeleid, persoonlijke ontwikkeling van medewerkers en een goede opbouw van het personeelsbestand hebben een grote invloed op de verkoopbaarheid van de onderneming. Met name in de voorbereidingsfase voor een mogelijke verkoop is het van belang om de organisatie zo in te richten dat de juiste man of vrouw op de juiste plaats werkt. Gemotiveerde werknemers en optimaal in gerichte werkprocessen bieden een hoger rendement.

Van Lienden & Kooistra  staat ondernemers in deze fase graag terzijde. Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact met ons opnemen.

W. (Willem) de Jong AA RAB

Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven