Het verhaal achter een groeiend KAM-adviesbureau

9 september 2014

(KAM staat voor Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu)

Terwijl menig KAM-adviesbureau zware tijden beleeft, groeit JR Quality in Veenendaal met dubbele cijfers. Jelis Roodbeen helpt ondernemingen aan een ISO- of VCA-certificaat. Zijn pragmatische aanpak en unieke leaseconstructie zijn ondernemers uit het hart gegrepen. “De afgelopen zeven jaar kregen al onze klanten na de eerste externe audit een certificaat. Dat zegt genoeg.”

Het verhaal van Jelis is het verhaal van een metaalbewerker die zich ontpopt als KAM-adviseur en ondernemer. En met succes. “Als draaier, frezer en kotteraar werkte ik bij verschillende bedrijven. Bij  mijn laatste werkgever mocht ik het complete kwaliteitsmanagementsysteem opzetten. Ik dacht: daar zitten meer bedrijven op te wachten. Zeven jaar geleden begon ik voor mezelf.” Jelis is sinds 2013 gediplomeerd Veiligheidskundige.

Praktisch handboek

Als adviesbureau stoomt JR Quality bedrijven klaar voor een ISO-9001-, ISO-14001- of VCA-certificaat. Het komt steeds vaker voor dat potentiële klanten van uiteenlopende bedrijven om deze certificaten vragen. Voor de gemeentelijke overheden is het zo ongeveer een standaardeis. Daar hoeven ondernemers niet wakker van te liggen. “Organisaties doen al heel veel goed. De processen moet alleen beschreven en geborgd worden. Daar beginnen we mee. We hebben een online handboek ontwikkeld waarin wij de bedrijfsprocessen vastleggen. Zo’n handboek is geen stoffig archiefstuk. Medewerkers kunnen via het handboek templates, instructies, formulieren en andere documenten downloaden. Dat heeft echt toegevoegde waarde.”

Succes gegarandeerd

Als het handboek gereed is, begeleidt JR Quality de implementatie in de organisatie. Na een interne audit is het tijd voor het beslissende moment: de audit door een externe, certificerende partij. Nee, Jelis maakt zich niet meer zenuwachtig. “Al onze klanten hebben de afgelopen zeven jaar na de eerste externe audit meteen het certificaat gekregen. Vaak krijgen ze complimenten voor de door ons opgestelde documentatie. Dat vind ik geweldig. Klanten kiezen op mijn bruine ogen voor JR Quality. En bij de certificering krijgen ze het onomstotelijke bewijs dat dit een goede keuze was.”

KAM-begeleiding met leaseconstructie

Wie bij adviseurs denkt aan krijtstreep, stropdas en hoge tarieven, kan opgelucht ademhalen. De pragmatische Jelis werkt heel efficiënt. Onder de naam Organisatiesysteem biedt hij zelfs een leaseconstructie. “Organisaties betalen gedurende drie jaar een vast bedrag vanaf 250 euro per maand, afhankelijk van de complexiteit en het aantal normen. Ze kunnen zich dus laten certificeren zonder hoge startinvesteringen. Er is veel vraag naar deze oplossing. Voor mij zijn de langlopende contracten een pijler onder m’n bedrijfscontinuïteit.”

Coach

Het gaat goed met JR Quality en Organisatiesysteem. Bij de start van het bedrijf nam Jelis zich voor geen personeel in dienst te nemen. Nu heeft hij twee vaste medewerkers. “Binnen enkele jaren willen we met een man of zes zijn. Met die omvang zijn we een aardige speler in deze markt.”

Van Lienden & Kooistra volgt de ontwikkelingen bij JR Quality op de voet. “Al voordat ik dit bedrijf begon, zat ik bij Van Lienden & Kooistra aan tafel”, knikt Jelis. “Ze hebben mij geholpen deze onderneming te starten. Ze waren mijn coach. Nog steeds vraag ik hen om advies bij belangrijke beslissingen, zoals het aannemen van onze vierde medewerker. Verder verzorgen ze voor ons aangiften en rapportages. Voor een groeiend bedrijf als JR Quality en Organisatiesysteem is het advies van Van Lienden & Kooistra waardevol!”

Plesmanstraat 59-21
3905 KZ Veenendaal
0318-505750
06-28490806
www.JRQuality.nl / www.organisatiesysteem.nl

 

Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven