Heeft een BBL-leerling nog voordelen?

9 april 2014

Tot en met december 2013 was het mogelijk gebruik te maken van de afdrachtvermindering onderwijs. Voor een BBL leerling kon u een bedrag van € 229 per maand in mindering brengen op de af te dragen loonheffingen.

De afdrachtvermindering onderwijs is per 1 januari 2014 afgeschaft. Vanaf deze datum geldt een nieuwe regeling: de Subsidieregeling Praktijkleren. Deze regeling is een tegemoetkoming in de kosten die een werkgever maakt voor de begeleiding van een leerling. Deze tegemoetkoming is geen afdrachtvermindering die verrekend wordt met de aangifte loonheffingen bij de belastingdienst maar een subsidie die wordt uitbetaald door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de nieuwe naam voor Agentschap NL.

Wie komen er voor de Subsidieregeling Praktijkleren in aanmerking?

Er zijn verschillende categorieën leerlingen die in aanmerking komen voor deze regeling. De meest bekende zijn deelnemers aan een MBO-opleiding, voor zover het om een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) gaat. Dit zijn studenten die vaak 4 dagen werken en 1 dag naar school gaan. Tevens dient de opleiding geregistreerd staan in het Centraal Register beroepsopleidingen. Als een bedrijf de beroepspraktijkvorming voor een MBO-deelnemer verzorgt, moet het bedrijf een gunstige beoordeling  hebben verkregen van een kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven. Een wijziging ten opzichte van de afdrachtvermindering onderwijs is dat de zogenoemde BOL opleidingen niet in aanmerking komen voor deze subsidie.

Voorwaarden voor subsidie

De Subsidie is een tegemoetkoming in de begeleidingskosten door de werkgever van een BBL leerling. De tegemoetkoming bedraagt maximaal € 2.700 per praktijkleerplaats per jaar.

Om voor subsidie in aanmerking te komen dient aan de volgende voorwaarden te worden voldaan:

 

  • Erkenning leerbedrijf
  • (Praktijkleer)overeenkomst
  • 200 uren-norm in het MBO en tenminste 610 klokuren praktijkvorming
  • Diplomagerichte opleidingen
  • Daadwerkelijke en aantoonbare begeleiding van de student

     

    Daarnaast moet voor een mogelijke controle de administratie per leerling op orde zijn en de volgende bescheiden in de administratie te worden opgenomen:

     

  • Getekende praktijkleer overeenkomst
  • Aanwezigheidsregistratie per deelnemer
  • Aantonen van de begeleiding
  • Bijhouden van de behaalde kwalificaties / kwaliteiten

 

De subsidie kan worden aangevraagd in de periode 2 juni 2014 tot en met 15 september 2014. In deze periode kan subsidie worden aangevraagd voor BBL leerlingen welke aan de voorwaarden hebben voldaan in de periode 1 januari 2014 tot en met 31 juli 2014.

Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven