Groei zit erin bij Micro-Serve Laboratorium

11 juni 2013

Turen naar potjes vol bacteriën

In zorgvuldig afgesloten potjes krioelt het van de bacteriën. Onder andere dekseltjes is geen spoor van leven te bekennen. Het microbiologisch laboratorium van Micro-Serve Laboratorium in Veenendaal beoordeelt of medische hulpmiddelen steriel zijn. Na een pittige start zit de groei erin.

 

In 2009 hakte Esther Broekmaat de knoop door. Ze wilde haar eigen bedrijf starten: een microbiologisch laboratorium. Oud-collega Kees Frémery zag wel wat in het plan en haakte aan. Eind 2009 had het tweetal akkoord van de bank. “Eerst kwam ik met een bedrijfsplan waar ik zelf cijfers aan toegevoegd had”, vertelt Esther. “Maar ik heb geen financiële achtergrond, dus daar nam de bank geen genoegen mee. Ze adviseerden me om Van Lienden & Kooistra erbij te betrekken. Dat heb ik gedaan. Op basis van hun professionele financieringsplan ging de bank akkoord.”

 

Moeilijke start

Aanvankelijk kwam Esther met een voorzichtige maar realistische prognose. Op advies van de bank werd deze in positieve zin bijgesteld. Dat leverde een financiering, maar ook een uitdaging op. “Het eerste jaar was taai. We hadden wel een groot netwerk en veel potentiële klanten, maar er bleek heel wat tijd overheen te gaan voordat klanten van laboratorium wisselden. Qua liquiditeit was het niet zo rooskleurig, dat eerste jaar”, zo blikt Esther terug. “Toch heb ik nooit de moed laten zakken. Ik heb er altijd heilig in geloofd dat het zou lukken.”

 

Steriele medische hulpmiddelen

Micro-Serve Laboratorium test in opdracht van fabrikanten medische hulpmiddelen. De testen moeten aantonen dat de hulpmiddelen steriel zijn. Het gaat om producten als pleisters, tandimplantaten, infuusslangetjes, operatiekleden en andere hulpmiddelen voor de operatiekamer. “Er hangt veel af van de testen. Als wij monsters testen en een partij moeten afkeuren, betekent dat een recall voor de producent. De schade is dan enorm. Gelukkig hebben we dat nog niet bij de hand gehad.”

 

Eerste medewerker

Na drie jaar hard werken zónder vakantie te nemen, kwamen de zaken – vorig jaar – in een stroomversnelling. Startup Micro-Serve Laboratorium kreeg het vertrouwen van klanten in binnen- en buitenland. Esther en Kees konden het werk niet meer aan en namen een medewerker aan. “We hebben lang gewacht met iemand aannemen. We wilden er zeker van zijn dat we iemand over een half jaar ook nog wat kunnen bieden. Het was een hele stap. Je kan beter over de Alpen fietsen dan je eerste personeelslid aannemen”, glimlacht Esther.

 

Klaar voor de groei

Van meet af aan had Esther op groei gerekend. Niet voor niets bouwde ze een laboratorium waarin plaats is voor minstens acht fulltime medewerkers. En ook de kantoren bieden ruimte voor groei. “De markt is groot genoeg. Wat mij betreft, werken we over een jaar of vijf tot tien met twintig mensen!” Aan de ambities van Esther zal het niet liggen…

Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven