Doorrijden of inruilen?

11 juni 2014

De meeste voorbeelden gaan wel ergens mank. Dit dus ook. Toch geeft het duidelijk de kern van het verhaal aan. 

Het is tijd om een andere auto te kopen. Dat denk je tenminste. Want doorgaans komt dat gevoel redelijk snel opzetten. Meestal niet al te lang na het moment waarop je de werking van alle knopjes en toetsjes hebt ontdekt. En dan ga je een beslissing nemen. Doorrijden of inruilen?

Een soortgelijke vraag kun je ook stellen bij je onderneming. Ooit ben je gestart. En de onderneming paste goed bij jou en jij bij de onderneming. In de tussentijd is er veel gebeurd. Uitbreiding van de activiteiten, ander assortiment, meer automatisering… Of je verwacht in de nabije toekomst veranderingen in de markt. Je kunt jezelf dan de vraag stellen of je met de huidige bedrijfsmiddelen nog vooruit kunt.

Die vraag kun je ook stellen bij de bedrijfsmiddelen die wat lastiger in te ruilen zijn, zoals huisvesting, ict en personeel.

Bij huisvesting spelen overwegingen als vestigingsplaats en capaciteit een rol. De conclusie kan zijn dat de huidige locatie niet optimaal is vanwege verminderde bereikbaarheid. Of dat er onvoldoende opslagruimte is. Dan is het de vraag wat je gaat doen. Verhuizen? Verbouwen? Of de huidige situatie accepteren?

Ook bij ict kunnen dergelijke vragen gesteld worden. Ga ik het huidige systeem aanpassen zodat de bedrijfsinformatie sneller beschikbaar komt? Of juist vervangen zodat de betrouwbaarheid wordt vergroot?

Bij personeel is het niet veel anders. Kan ik met dezelfde mensen met dezelfde kennis en kunde de toekomst in? Of is aanpassing nodig? Wellicht vervanging? 

De adviseurs van VLK lopen er regelmatig tegen aan. De ondernemer werkt hard en zet zich volledig in voor zijn onderneming. Maar de vraag of de bedrijfsmiddelen toekomstbestendig zijn, wordt niet vaak bewust gesteld. Het kan geen kwaad om een halve dag in de agenda te blokken en na te denken over de (on)mogelijkheden. Graag komen wij er een uurtje bijzitten om kritische vragen te stellen.

Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven