Adviezen n.a.v. prinsjesdag

19 september 2013

Deze hele nieuwsbrief staat vol met wijzigingen maar welke dingen kunt u nu nog doen om optimaal gebruik te maken van huidige of toekomstige wetgeving?

Daarom voor u kort op een rij per belastingheffing een aantal zaken waarmee u uw voordeel kunt doen.

Inkomstenbelasting

Maak dit jaar nog gebruik van de  regeling Research en Development (RDA), de energie-investeringsaftrek (EIA), milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil), volgend jaar worden deze budgetten behoorlijk gekort. Weet u niet of u hiervoor in aanmerking komt, neem dan even contact op met uw relatiebeheerder.

Ben u voornemens een periodieke gift te gaan geven aan een goed doel (ANBI), dan mag dat vanaf volgend jaar d.m.v. een onderhandse akte en bespaart u notariskosten. Even uitstellen kan dus handig zijn.

Overdrachtsbelasting

Heeft u een koop-/aannemingsovereenkomsten voor een lopend bouwproject, laat ons even checken of de overgangsregeling voor de overdrachtsbelasting goed is toegepast.

Vennootschapsbelasting

Heeft u een BV die zich alleen bezighoudt met het beleggen van aanzienlijk vermogen? Wellicht is een fiscale beleggingsinstelling met een 0% tarief in de vennootschapsbelasting voor u aantrekkelijk.

Loonbelasting

Heeft u een stamrecht BV? Laat ons uitrekenen of het voor u voordelig is om in 2014 ineens uit te keren. Heeft u een hoge rekening courant schuld aan de stamrecht BV dan is dit vaak een aantrekkelijke optie. Bent u verwikkeld in een ontslagprocedure en wilt u nog gebruikmaken van een stamrecht BV? Dan is 1 januari 2014 echt de fatale datum!

De verplichte overgang van het regime van vrije vergoedingen en verstrekkingen naar de werkkostenregeling is met een jaar uitgesteld, maar kan voor u ook voordelig uitpakken. Door middel van een korte scan wordt alles snel voor u geïnventariseerd.

Afdrachtverminderingen

Speur- en ontwikkelingswerk blijft ook in 2014 zeer aantrekkelijk om te doen. U komt hiervoor sneller in aanmerking dan u denkt!

Omzetbelasting

Investeringen in 2014 in de bouw die gericht zijn op onderhoud, energiebesparing en herontwikkeling van woningen en kantoren, worden gestimuleerd. Houd hiermee rekening met uw investeringsplannen.

Het lage btw-tarief voor verbouwing en renovatie geldt tot maart 2014, dus wilt u nog iets doen aan woning of tuin, dan is dit het moment.

Accijnzen en verbruiksbelastingen

Vooruitlopend op alle accijnsverhogingen kan het aantrekkijk zijn om (iets) meer alcoholhoudende en alcoholvrije dranken, limonades, mineraalwater en vruchtensappen op voorraad te nemen. Kijk ook kritisch naar uw prijzen per 1 januari 2014.

Invordering

De aanpak van malafide uitzendondernemingen blijft hoog op de agenda staan. Bent u nog steeds niet NEN 4400-1 gecertificeerd? De kans op controle door de SNCU (de CAO politie) met de daarbij behorende boetes wordt steeds groter. Laat u informeren over mogelijkheden en kansen.

Schenk- en erf belasting

Schenken aan de kinderen, zomaar of voor bijvoorbeeld de eigen woning? Wacht even tot na 1 oktober aanstaande, dan zijn alle vrijstellingen verder verruimd.

Vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze Prinsjesdagspecial? Bel ons! Wij helpen u graag verder.

Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven