Gerard Zoetbrood – Boerderij camping en mosterdmakerij De Braakhekke

“Camping Braakhekke bestaat al sinds de jaren zeventig, toen de ouders van Janneke op hun boerderij een camping begonnen. Maar tegenwoordig doen we veel meer dan dat. In 1988 begon Janneke Bloembinderij De Winde en in 2015 openden we Landwinkel De Winde. Hier verkopen we zeven dagen per week streekproducten en bloemen. Sinds 2012 is er ook Mosterdmakerij de Braakhekke. Ik maak zelf mosterd, die ik lever aan detailhandel, groothandel en waarmee ik op allerlei markten sta. Daarnaast is er ’t Uutblaoshuusken waar wandelaars en fietsers iets kunnen drinken. Ook hebben we nog wat brandrode koeien.

We hebben veel verschillende bezigheden en we zijn druk, maar we mogen niet klagen. We wonen op het bedrijf zelf en dat is een voordeel. Er is altijd wel iets te doen, zeven dagen per week, maar je kunt dat doen wanneer je dat zelf wilt. Personeel hebben we niet. Daar zijn we nog net niet groot genoeg voor, al werken we wel met personeel op afroep. En we hebben de taken goed verdeeld. Janneke is van de bloembinderij en de winkel en ik doe de mosterdmakerij, de camping en het vee. Onze zoons Peter en Jeroen verrichten hand- en spandiensten en hoewel ze er niet afwijzend tegenover staan om het bedrijf voort te zetten, is dat nu nog niet aan de orde. 

Tot voor kort waren al onze verschillende activiteiten verdeeld over twee bedrijven, maar per 1 juni 2017 is dat veranderd in een VOF. Dat werd ons aangeraden door Van Lienden & Kooistra waar we sinds een jaar klant zijn. Ik kwam Erik Bentsink tegen tijdens een netwerkavond en daarmee bofte hij. En wij boften ook, want tot op heden gaat het prima. We sparren met elkaar, want hoewel ik zelf de administratie doe, heb ik er belastingtechnisch en juridisch weinig kaas van gegeten.

Nu we een VOF zijn, kunnen we verder aan de toekomst bouwen. We zijn van plan een vervallen schuur in zijn oude glorie te herstellen en te starten met boerderijhoreca. Dan kunnen we recreanten niet alleen iets te drinken aanbieden, maar bijvoorbeeld ook een uitsmijter en een drankje serveren. We gaan dit invullen met streekproducten en we zullen hiervoor een alcoholvergunning aanvragen. In het najaar willen we met de verbouwing beginnen zodat we in 2018 open kunnen. Ja, het zal druk worden, maar we mogen niet klagen.”

Neem direct contact op