Ondernemen, topsport?

Voor degenen die het nog niet weten: ik ben liefhebber van wielrennen. Zomer en winter rijd ik mijn trainingstochten. En in het voorjaar staat de liefhebbersversie van Luik-Bastenaken-Luik standaard op het programma. Deze hobby zorgt er voor dat je - gewild en soms ongewild - in aanraking komt met topsportuitingen. 

Naast liefhebber van wielrennen ben ik ook liefhebber van MKB-advisering. Ook dat gaat zomer en winter door. Ik krijg bij allerlei gelegenheden - gewild en soms ongewild - te maken met ondernemersgedrag. 

Al tamelijk vaak hoorde ik dat ondernemen topsport is. Die constatering kwam vaak na de verzuchting dat het ondernemersbestaan toch wel als heel druk werd ervaren. Lange dagen maken, ingewikkelde problemen oplossen, moeilijke besluiten nemen, het valt allemaal niet mee. 

Het lijkt er op dat op z’n minst een aantal ondernemers denkt dat hun dagelijkse leven van permanente, intensieve inspanningen veel weg heeft van het dagelijkse leven van een topsporter. Zelf heb ik niet vast kunnen stellen of topsporters een dergelijk leven leiden, want ik ben geen topsporter. Ik ken er ook niet een persoonlijk. Ik kan alleen uit eigen ervaring spreken. Zoals gezegd: in het voorjaar rijd ik van Luik naar Bastenaken en weer terug. Dat is zo’n 270 kilometer door de Belgische Ardennen. Training is nodig. En dat betekent een aantal maanden een vast trainingsschema afwerken. Veel ruimte voor andere activiteiten is er niet. Maar rustperiodes zijn ook ingebouwd. Zonder dat ga je het niet redden. 

Zoiets dergelijks zal een topsporter ook doen. Negatieve omgevingsinvloeden beperken en concentreren op het uiteindelijk doel, daar draait het om. Effectief bezig zijn, dat is het. De concurrent die een wedstrijd wint? Da’s heel naar. Je doet er helaas niets meer aan, dus kun je beter maar bij jezelf nagaan wat er te verbeteren valt, zodat jij de volgende keer de winnaar bent. Dat is grotendeels een mentale kwestie. 

Een ondernemer kan dat op dezelfde manier doen. Onlangs sprak ik er een; zijn activiteiten in Engeland zorgden voor hoofdbrekens. Het leveren van technische ondersteuning was voor hem lastig uitvoerbaar. Met de servicewagen op de veerboot, één dag voor de heenreis, één dag voor de service en één dag voor de terugreis. En dan de Engelse kwaliteitseisen, die waren hoger dan de Nederlandse. En het rendement? Wat in Engeland wordt verdiend, blijkt verloren in Nederland. Een hoop drukte en de ondernemer is niet blij.

Is dat topsport? Als je dat gelijk stelt aan lange dagen maken, ingewikkelde problemen oplossen en moeilijke besluiten nemen, ja, dan bedrijft die ondernemer topsport. Maar de kans dat-ie gaat winnen is niet groot.

Hij neigde er naar de Engelse activiteit af te stoten. Ofwel: verlies nemen, kijken wat er te verbeteren valt en weer verder gaan. Zo is de kans op succes groter. Dat lijkt meer op topsport. 

Ook effectief ondernemen? Bij Van Lienden & Kooistra weten we hoe dat moet. Het komt aan de orde in onze training voor familieondernemers. Neem gerust contact op of kijk op www.familiebedrijvigheid.nl.

André Wilbrink

adviseur

andre@vlkadviseurs.nl

 

 

 

 

Neem direct contact op
Waarom familiebedrijven zo leuk zijn!
Donderdag 29 november 2018

Blog

Waarom familiebedrijven zo leuk zijn!Het runnen van een familiebedrijf is een complexe zaak. Hoogleraar Randel Carlock is ervan overtuigd dat ze meer waarde creëren dan bedrijven die...

Lees verder
Robotisering zonder mens?
Donderdag 01 november 2018

Blog

De laatste tijd kom ik steeds vaker robotisering bij klanten tegen. Enkele jaren geleden ging het in de MKB-praktijk bij robotisering of automatisering vooral om automatisering van de...

Lees verder
Ondernemen, topsport?
Donderdag 04 oktober 2018

Blog

Voor degenen die het nog niet weten: ik ben liefhebber van wielrennen. Zomer en winter rijd ik mijn trainingstochten. En in het voorjaar staat de liefhebbersversie van...

Lees verder
De continuïteit van het familiebedrijf
Donderdag 09 augustus 2018

Blog

Als familiebedrijf wil je graag je ondernemingsdoelen realiseren. Op weg naar je doelen kom je allerlei obstakels en bedreigingen tegen.  Onderzoek laat zien dat ondernemers brand, niet...

Lees verder