Ik doe mee!

“Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.” Dat is een mooie quote, afkomstig van onze homepage.

Eén van de dingen die een familiebedrijf meer doet zijn dan een bedrijf is loyaliteit. En dan met name die van de familieleden. Loyaliteit heeft te maken met verbinding, met trouw, met het houden aan afspraken. En bij familieleden speelt de specifieke verbinding met een bloedband ook nog een rol. 

Loyaliteit binnen een familiebedrijf is een lastig ding. Een loyale medewerker stemt zijn gedrag af op de behoeften, doelen en prioriteiten van de organisatie. En dat doet-ie zolang de organisatie betrouwbaar en integer is. Als dat ophoudt, is hij weg. En wat doet de loyale aandeelhouder in het familiebedrijf? Stemt die zijn gedrag af op dat wat goed is voor de organisatie? En als zijn ideeën nou eens botsen met die van de andere aandeelhouders? Die zijn ook nog eens familie. En daar ben je ook loyaal aan. Zo kun je voor een aardig dilemma komen te staan. 

Voor die andere aandeelhouders geldt dat natuurlijk ook. Die zijn ook familie. En die zitten ook niet op ruzie te wachten. Hoe los je dat op? Laat je het recht van de sterkste gelden? Heeft het oudste familielid-aandeelhouder de beslissende stem? Aandeelhoudersovereenkomst op tafel? Strak starende advocaten daaromheen? 

Er zijn vaardigheden nodig om met elkaar te kunnen blijven samenwerken. Je kunt denken aan flexibiliteit (meedoen waar mogelijk), inlevingsvermogen (verplaatsen in de positie van de ander), integriteit (je bent betrouwbaar) en aan discipline (jezelf houden aan de afspraken). 

Van Lienden & Kooistra biedt een training aan voor familieondernemers waarin het bovenstaande -en nog veel meer- uitgebreid aan de orde komt. Meer weten? http://www.familiebedrijvigheid.nl/

Andre Wilbrink

adviseur

andre@vlkadviseurs.nl

Neem direct contact op
Familiebedrijf de beste werkgever?
Donderdag 31 oktober 2019

Blog

“De wederkerige loyaliteit die veel familiebedrijven en hun werknemers ervaren is goud waard.” Deze constatering volgt uit het onderzoeksrapport[1] van het Erasmus Centre for Family Business (ECFB),...

Lees verder
Ik doe mee!
Donderdag 21 februari 2019

Blog

“Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.” Dat is een mooie quote, afkomstig van...

Lees verder