Hét familiebedrijf: hoe zit het ook alweer?

Een tijdje terug ben ik gestart met de Leergang ‘Adviseur Familiebedrijven’. Hoewel de eigen praktijkervaring belangrijke bagage is voor de advisering van het familiebedrijf en de daarbij betrokkenen, biedt het delen van praktijkervaringen vanuit een zaal met belastingadviseurs, accountants, notarissen, advocaten en bankiers een nóg beter inzicht in de dynamiek van het familiebedrijf en vergroot het hiermee de toegevoegde waarde van de advisering. 

Als het gaat om het familiebedrijf, is het goed om jezelf regelmatig de vraag te stellen waarin een familiebedrijf verschilt van een niet-familiebedrijf en hoe het komt dat de vraagstukken rondom het familiebedrijf vaak complex zijn? 

Het driecirkelmodel geeft de complexiteit van het familiebedrijf heel goed weer. Het kenmerkende van het familiebedrijf is de overlap tussen de elementen ‘eigendom’, ‘familie’ en ‘bedrijf’. Het verschil met niet-familiebedrijven wordt hiermee ineens duidelijk: bij niet-familiebedrijven is het element ‘familie’ niet aanwezig en beperkt het model zich in het MKB tot ‘eigendom’ en ‘bedrijf’. 

Met het driecirkelmodel kan bepaald worden welke invloed de familie heeft op het geheel van het familiebedrijf. Welke familieleden hebben een rol binnen het familiebedrijf, en hoeveel invloed hebben zij? Verder biedt het model inzicht in de mogelijke rolconflicten die kunnen ontstaan binnen het familiebedrijf, bijvoorbeeld als gevolg van iemands verschillende rollen. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld de verhouding tussen de ouders en kinderen onderling vanuit de familierelatie, maar ook wanneer één van de ouders en één van de kinderen tegelijkertijd verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen binnen het familiebedrijf. 

Een belangrijk aandachtspunt voor het familiebedrijf is dat alle betrokkenen weten wat hun rol is binnen de onderneming en hieraan op een juiste manier invulling geven. Van Lienden & Kooistra biedt een training aan voor familieondernemers waarin persoonlijke drijfveren en cultuur van de onderneming aan de orde komen. Interesse? Zie http://www.familiebedrijvigheid.nl/.

Drs. Arjan Pul RB

Belastingadviseur

arjan@vlkadviseurs.nl

Neem direct contact op