Delegeren

Als ondernemer ben je deze term vast wel eens vaker tegen gekomen: delegeren. Maar wat houdt dat nu precies in en, belangrijker nog, hoe doe je dat? 

Delegeren betekent eigenlijk niets meer dan werk uitbesteden aan iemand anders. Waarom zou je dat doen? Als ondernemer geniet je toch juist van je taken? Dat klopt! Maar… het kan ook allemaal teveel worden en dan loop je over met taken waar je druk mee bent en ben je niet meer bezig met de zaken die er voor jou écht toe doen. Want laten we eerlijk zijn: waarom was je ook alweer gestart met het ondernemerschap? Precies! En kom je daar nog aan toe? Of ben je voornamelijk druk met je administratie bijhouden, telefoontjes plegen, rekeningen sturen, etc., etc. 

Neem gewoon eens een momentje de tijd om te kijken wat je nu allemaal doet op een dag. Vraag je dan bij elke taak af of het iets is dat jij zelf moet doen, of dat iemand anders dat zou kunnen doen. Je hoeft niet gelijk een nieuw personeelslid aan te nemen als je dat niet wilt. Soms is het zelfs handiger om (tijdelijk) iemand in te huren, bijvoorbeeld via Freelance.nl, Hoofdkraan.nl of Jellow.nl. Daarnaast kun je natuurlijk ook meer gebruik maken van de contacten die je nu al hebt. Je accountant kan bijvoorbeeld ook meer overnemen van je boekhouding dan je denkt! 

Komen we bij de vraag hoe je dat dan doet, dat delegeren.
Als je het lastig vindt om dingen los te laten, maak dan gebruik van het volgende: de eerste keer doe jij het en kijkt de persoon aan wie je het wilt delegeren met je mee. Je legt uit wat je doet en hoe je het doet. De tweede keer doe je het samen, de derde keer laat je het de ander doen en zit je er alleen nog maar naast om aanwijzingen te geven als hij/zij het niet meer weet. Als je er niet genoeg vertrouwen in hebt kun je deze stap herhalen en anders laat je de ander het doen en blijf je beschikbaar voor vragen. 

Natuurlijk kun je nog steeds een terugkoppelmomentje inplannen, want loslaten blijkt soms lastig. Maak vooraf duidelijke afspraken over wat je van de ander verwacht en wanneer het klaar moet zijn. Dan heb je iets om op terug te vallen. 

Probeer het eens en zie wat een verlichting het je geeft om je eindelijk weer bezig te kunnen houden met dat wat jij leuk vindt om te doen en waar jij je geld mee wilt verdienen! En neem gerust contact met ons op als VLK daarin iets voor jou kan betekenen. Wij nemen je administratie graag uit handen!

Jorina Schulenklopper

secretaresse

jorina@vlkadviseurs.nl

Neem direct contact op