Voordelen van een vakantiebaantje!

De zomervakantie komt er weer aan en veel studenten en scholieren gaan op zoek naar een vakantiebaantje. Behalve dat dit een mooi zakcentje kan opleveren voor leuke uitgaven, heeft het zoeken van zo’n baantje meer voordelen. Zoals meer kans op een toekomstige baan, een goede manier om te ontdekken waar interesses liggen, een mogelijkheid om referenties op te bouwen en het kan relevant zijn voor de studie. Overigens zijn ouders ook vaak blij wanneer de kinderen ergens aan de slag kunnen, zodat de verveling niet gaat toeslaan en zien zij dat werken vaak bijdraagt aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden. 

Ook werkgevers zien voordelen van het inzetten van vakantiekrachten, omdat het extra handen zijn in een periode waar veel vaste krachten op vakantie gaan. Regelmatig blijken krachten pareltjes te zijn die je graag verder wilt opleiden voor een toekomst binnen jouw bedrijf én is een vakantiewerker vaak een financieel aantrekkelijk kracht. Als werkgever heb je uiteraard wel verplichtingen, zoals ten minste betalen van het minimumjeugdloon en zorgen voor werkzaamheden die passen bij de leeftijd. 

Een aantal belangrijke aandachtspunten bij het aannemen van vakantiekracht, ook wel vakantiewerker: 

Welke werkzaamheden mogen jongeren wel of niet verrichten?
Vaak zijn vakantiewerkers minderjarig en voor hen gelden extra regels, die per leeftijdsgroep verschillen. Jongeren tot en met 12 jaar mogen helemaal niet werken. Kinderen van 13 tot en met 15 jaar mogen klusjes en zelfstandig licht werk uitvoeren en jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna elk soort werk doen. Een aantal werkzaamheden mogen niet worden uitgevoerd. Ze mogen bijvoorbeeld niet werken met gevaarlijke stoffen of in een omgeving met lawaai. En minstens zo belangrijk is het feit dat er wettelijke arbeidstijden gelden per leeftijdsgroep. 

Arbeidsovereenkomst
Ook bij vakantiewerkers gelden de normale arbeidsrechtelijke regelingen en daarom is ook voor een vakantiebaantje een arbeidsovereenkomst nodig met daarin de geldende cao voorwaarden. Omdat vakantiewerk volgens de wet alleen in de school- en studievakanties mag worden verricht, mag een vakantiewerker maximaal zes weken aaneensluitend vakantiewerk doen. 

Voorwaarden cao
Als het bedrijf – of branche – onder een cao valt dan gelden de voorwaarden die daarin staan ook voor de vakantiekrachten. Controleer of er afwijkende voorwaarden zijn voor vakantiekrachten. Wat mag je bijvoorbeeld zelf bepalen met betrekking tot loon of extra arbeidsvoorwaarden? Of hoelang mag een de periode van vakantiewerk maximaal aaneengesloten duren? 

Studenten- en scholierenregeling
Wanneer je studenten of scholieren als vakantiekrachten in dienst neemt, is het verstandig gebruik te maken van de studenten- en scholierenregeling. Met deze regeling betaal je minder loonbelasting en premies volks- en werknemersverzekeringen. 

Lage-inkomensvoordeel (LIV)
Bij een vakantiewerker (of andere werknemer) van 18 tot en met 21 jaar heb je mogelijk recht op het jeugd-LIV. Het jeugd-LIV is een tegemoetkoming voor werkgevers wanneer een werknemer aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Toestemming van ouders
Jongeren onder 16 jaar hebben voor het afsluiten van een arbeidsovereenkomst toestemming nodig van hun ouders (of voogd). 

Hoewel vakantiewerk vaak van korte duur is, adviseren wij om dit toch op de juiste manier op te pakken. Wees je bewust van je verplichtingen, zoals het opstellen van een arbeidsovereenkomst, zorgen voor passende werkzaamheden en het toepassen van het minimumjeugdloon en een eventueel cao. 

Ook van plan om vakantiehulp in te schakelen en zijn hier vragen over? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen graag!

Jonna van de Waerdt

HR Adviseur

jonna@vlkadviseurs.nl

Neem direct contact op
Voordelen van een vakantiebaantje!
Vrijdag 04 juni 2021

Blog

De zomervakantie komt er weer aan en veel studenten en scholieren gaan op zoek naar een vakantiebaantje. Behalve dat dit een mooi zakcentje kan opleveren voor leuke...

Lees verder